сряда, 21 март 2012 г.

Първа пролет

Дочаках я. Пролетта. И настроението ми автоматично се приповдигна. Имам чувството, че и аз като мечките в гората, съм се събудила от дълбок зимен сън:)
А вие ? :)







Незнам дали долната рецепта спада към пролетните ястия, или все още е към зимната кухня (ако въобще има такова разделение на ястията?), но вече съм на темата тиквички, коприва, спанак и разни други зелени работи...


 Лодки от тиквички с булгур, орехи и маслини


Необходими продукти:

4 бр. тиквички
250 гр. телешка кайма
1 глава кромид лук
1 бр. морков
1-2  скилидки чесън
1 ч.ч. булгур
6-7 бр. маслини без костилки
1 с.л. стафиди
3-4 орехови ядки, нарязани на ситно
1 ч.л. прясно смлян кимион
1/2 ч.л. прясно смлян кориандър
2 1/2 ч.ч. горещ бульон
сол
черен пипер на вкус


Разрежете тиквичките наполовина по дължина и с лъжица ги издълбайте, като махнете семките. Посолете ги  и ги оставете  да се отцедят. През това време в тиган загрейте малко олио, прибавете скилидките чесън и ги задушете. Когато покафенеят, ги извадете и прибавете нарязания на ситно лук, малко от вътрешността на тиквичките и рендосания морков. Задушете ги,  докато омекнат. Прибавете телешката кайма и я задушете, като я мачкате с вилица докато стане на ситни парченца. Овкусете я с кимион и кориандър. Прибавете се нарязаните на ситно маслини, нарязаните на ситно орехови ядки и стафидите (тях можете предварително да накиснете в гореща вода да омекнат). Добавете булгура и  залива с 1 1/2 ч.ч. горещ бульон. Намалете котлона и оставете на умерен огън да покъкри, докато булгура поеме течността. Овкусява с с черен пипер и сол на вкус. Оставете за 5 минути да се охлади.
С така направената плънка се пълнят тиквичките, отгоре внимателно се поливат с малко олио и се поставят в тавичка. Заливат се с 1 ч.ч. горещ бульон и се запичат в предварително загрята фурна на 200 -220 градуса.



И Честита  Пролет! ( въпреки че официално пролетта дойде вчера:)




понеделник, 12 март 2012 г.

Курабийките на Весичка

Натежа ми тази зима. И снегът, калта, дупките, локвите, сивите палта, мрачните лица.... Затова и не ми се пише, не ми се говори, не ми се готви- май съм в началото на депресия:)

И така- една бърза, лесна и вкусна идейка за неделна закуска, приятно споделена с любимото семейство:)

Видях рецептата при vesi4ka. Напомня на любимото ми кексово тесто, но без яйца (предвид цената им на пазара:) Благодаря ти, vesi4ka!
Аз също ги направих с орехови ядки, които бяха налични в шкафа, но можете да импровизирате и експериментирате- различни ядки, шоколода, захаросани или пресни плодове, въобще- каквото ви душа иска:)


Ето и рецептата:

1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. кафява/бяла захар
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. олио
2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1 ванилия
 орехови ядки за украса (може да замените с ядки по избор, парченца шоколад, захаросани плодове)

Разтваряте 1/2 ч.л. сода в киселото мляко, докато шупне. Сипвате го в купа и прибавяте захарта. Разбивате добре (не е нужно да ползвате миксер- може и с тел), добавяте олиото. Смесвате в брашното бакпулвера, канелата и ванилията. Прибавяте брашното при останалата смес и разбивате, докато се получи гъсто гладко тесто.
Върху тава, покрита с хартия, с мокра лъжица сипвате от сместа, като внимавате да има достатъчно разстояние между курабийките, защото увеличават двойно обема си. Слагате внимателно по средата орехова ядка. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, до покафеняване (около 15-20 минути), като внимавате да не ги прегорите.

Чудесна добавка към вашето кафе или чай, споделени с любимите хора!



петък, 2 март 2012 г.

Мартенички....

Честита Баба Марта! (макар и със закъснение......).
Не смятах да публикувам нещо в блога си, въпреки прекрасната българска традиция за носенето и подаряването на мартенички. Но днес, минавайки случайно по един булевард в един от панелните комплекси на София, видях нещо, което ме накара да сляза от таксито и да вървя пеша в калта и снега- това мартенско дърво пред обикновен панелен блок в кв."Овча купел".


Радостно е, че има хора, които са решили да разчупят сивата градска среда по повод Баба Марта. Иска ми се все по-често да виждаме такива инициативи, които да допринасят за една по-хубава и цветна градска среда.


Спирам с писането, че много задълбах в НЕпозитивна посока:)

Ако минавате по бул."Президент Линкълн" в кв. "Овча купел", поспрете и се порадвайте на дървото.