вторник, 31 юли 2012 г.

Продължение.........

Продължавам опитите във фотографското изкуство (как сериозно звучи, а:). И днес няма да има рецепта, но обещавам да се реванширам:)




Е, отново напомних за себе си за втори пореден ден:)

неделя, 29 юли 2012 г.

Нещо като анкета.....

Как се справяте със стреса?
Да, това звучи като част от анкета. Само че аз няма да правя такава, а искам да размишлявам относно това, как релаксираме.
Много хора, чувайки думата "релакс" си представят СПА процедури, излежаване по цял ден на някой плаж, красиви изгреви и залези на брега на морето... Да, това е хубав начин да релаксираш един или два пъти в годината, но как релаксирате ежедневно?
От година и малко намирам време да се ровя из интернет пространството и ми направи впечатление, че много хора намират начин да релаксират, правейки блогове и лични сайтове. Все по-често намирам там местенца, които ме зареждат по някакъв начин с прекрасни снимки, весели постинги, сериозни размисли. Някои залагат на интересните и вкусни рецепти, други- на фотографията и имат наистина страхотни снимки, по нищо не отстъпващи на тези в Нешънъл Джеографик например, трети- залагат на изкуството да правят картички чрез скрапбук (ох, дано го написах правилно и благодаря на Тони, че ме запали по това хоби), четвърти- намират разтуха чрез страхотните приказки, които ни разказват, пети- чрез модата.
 Някои превръщат хобито си във втора професия и аз искрено им се възхищавам на енергията, с която ни зареждат ежедневно (на мен енергията ми стига само от офиса до дома, където много често със сетни сили трябва да приготвям вечеря, пиша домашни с двамата тийн, да подредя къщата и да се добера до леглото след полунощ, прелиствайки в ума си задачите за следващия ден..).
А как релаксирам аз?
Ами този блог беше създаден с цел релакс. Чрез него преоткрих много други блогове и сайтове, от които научих много неща, намерих интересни гледни точки, страхотни снимки, което ме накара да се науча много- как се правят картички и тефтерчета чрез скрапбук, как да снимам ястието и как да обработвам снимкити ( благодаря Лулу и Иринка), къде да бъде следващата ми почивка и ли какъв фотоапарат е най-добре да си купя, как да работя с Фотошоп (е, все още успявам само да си отворя снимката и нищо друго, но човек се учи докато е жив, нали:)
Обичам хубавата храна и винаги съм обичала да готвя. Но не ми се отдава фууд стайлинга, нито фууд фотографията- сигурно трябва още много години практика:)
Винаги съм искала да снимам и да правя наистина впечатляващи снимки, но затова се иска много знания и време, които тепърва ще трябва да набавям. След два безвъзвратно погубени фотоапарата и купища снимки, които за нищо не стават, ето моите Първи Плахи Опити във фотографията:)





Предвид на това, че този блог беше създаден повече като рецептурник, отколкото като блог и че доста често след приготвяне на поредното кулинарно изкушение не мога да стигна до снимки, защото домашните са освирепяли от глад и нямат търпение за "Недей, трябва да снимам ястието", все по-рядко намирам смелост да публикувам рецепти със снимки.
 Затова днес исках само да напомня за себе си и да ви задам въпроса "Вие как релаксирате?"

четвъртък, 19 юли 2012 г.

Тиквички- лодки

Лятото е време за почивка. От както започнаха жегите, рядко се задържам в кухнята- предимно салата, нещо набързо, пак салата, плодове,  плодова салата... Общо- взето това е дневното меню.
И днешната рецепта е нещо набързо- общо време за приготвяне заедно с подготовката на продуктите- 30 минути (е, не е най-експресната:)

Необходими продукти (за 2 порции):

4 бр. тиквички
100 гр. заквасена сметана
2 яйца
100 гр. сирене
индийско орехче, бял пипер

За маслените трохи:

1 филия стар хляб
2 с.л. зехтин
50 гр.кашкавал

За млечния сос:

200 гр. кисело мляко
2-3 стръка копър
1-2 скилидки чесън



Разрязваме тиквичките наполовина по дължината им. Внимателно с лъжица издълбаваме семето, осоляваме и ги оставяме 15-20 мин. да се отцедят от горчивия сок. През това време разбиваме двете яйца със заквасената сметана, добавяме натрошеното сирене, подправяме с индийско орехче и бял/ черен пипер. Ако сиренето не е солено, посолете на вкус.
В намаслена тавичка подреждаме половинките тиквички, като предварително леко сме ги подрязали от долната страна така, че да стоят стабилно. С лъжица сипваме от плънката. Поръсваме с тънка струйка зехтин и печем около 15-20 минути. През това време приготвяме маслените трохи, като изрязваме срединката от филията хляб и я правим на трохи. Прибавяме 2 с.л зехтин и омесваме с ръка хубаво, докато хляба се омазни. Добавяме настъргания кашкавал и с получената смес поръсваме всяка тиквичка. Запичаме още около 5-6 минути до златисто.
Може да поднесете със млечен сос, приготвен от киселото мляко, наситнения копър и счукания чесън.
При мен този сос липсва, защото в къщи дребосъците му се мръщят...