петък, 27 декември 2013 г.

Честита Коледа!







Честита Коледа! Желая на всички вас много здраве, усмивки, спокойствие и нови вдъхновения!

P.S Ще ме извините за закъснялото пожелание, ама тази година за всичко и навсякъде закъснявам:)

Бях предвидила рецепта за баклавички с локум, но не успях да обработя снимките:( Така, че и с рецептата закъснях!

събота, 21 декември 2013 г.

Три дни преди Коледа и треска за опаковки

Наближава Коледа, но коледното настроение съвсем се изпари. Може би се дължи на топлото време от вън и липсата на сняг:( След дни на предколедна подготовка, печене на коледни сладки ( които така и не оцеляха:), украса на дома дойде ред и на подаръците. До миналата година опаковането на подаръци ми се струваше много досадна работа, затова се доверявах на момичето от цветарския магазин до нас.Тази година реших да се справя сама с подръчни средства. Идеите са от интернет. Ето част от моите подаръци:

Ето тук и тук може да видите интересни начини за опаковане и полезни неща за принтиране.

Ето още интересни идеи от интернет:

Източник: liagriffith.com/


Източник: scandifoodie

четвъртък, 19 декември 2013 г.

Коледни подаръци

интернет.По принцип Коледа е любимият ми празник. Обичам го заради суетенето в кухнята в опити и експерименти с нови рецепти, декорирането на дома, елхата, опаковането на подаръци. Още от началото на ноември правя списък с подаръци за близките и до празниците имам достатъчно време да се организирам. Обикновено в писмата до Дядо Коледа присъстват плейстейшъни /колекцията  от PS1 и PS2 отдавна хваща прах, нищо че сега сме си поръчали PS-4/, нови модели телефони, ел.уреди и кухненски пособия. Единственият минус на Коледа е лудницата в магазините в  седмиците преди празника.Тази година реших да си спестя ходенето в Мола, Джъмбо и подобни и част от подаръците да направя сама. Ето някои от тях. Липсва само снимков материал за печените бадеми с розмарин и кутия с коледни бисквити, които бяха настървено изядени преди да сложа табелата "Не пипай. За снимане и подаряване":( Дори опаковката от целофан и специалната кутия за сладките не ги спаси.Тези подаръци ще трябва да направя отново.

* Свещ с дрешка
Идеята е от интернет- сигурно ви е направило впечатление през последните години модата в обличането на предмети в плетени дрешки


* Рецептурник
Преди време Руми даде една прекрасна награда на една прекрасна дама. Тогава ми хареса идеята за такъв рецептурник. След първия нескопосан опит, който остана за мое лично ползване, се надявам този подарък да се хареса. Дамата, за който е предназначен, е изключителен готвач и е № 1 в класацията за готвачи на моите деца.
Използвах тетрадка със спирала (от по-издържливите спирали, за да не се разкъсат) за 2,50 лв., разноцветни картони и панделка. От вътрешната страна има джоб, в който съм сложила картонче с мерни единици на най-основните продукти от Супичка.



* Чаени свещички с дантела

Идеята също е от интернет.


понеделник, 9 декември 2013 г.

Ръжени коледни сладки

Наближава Коледа и отвсякъде във форумите и списанията надничат джинджифилови човечета, елхички, звездички и т.п. Вярвам, че всяко семейство си има любима рецепта за коледни джинджифилови сладки. Още щом видях тази рецепта, знаех че ще ми хареса. Миналата година я направих няколко пъти, а успях да опитам 1-2 сладки- останалите бяха унищожени моменталически от децата.

 

Необходими продукти:

125 гр. масло
85 гр. рафинирана захар
100 мл мед
2 ч.л. смляна канела
1 ч.л. смлян джинджифил
1/2 ч.л. смлян карамфил
1 яйце
250 гр. ръжено брашно
1 ч.л. бакпулвер

В приготвянето няма нищо сложно.
Смесете маслото, захарта, меда и подправките в касерола. Сложете на котлона, оставете да кипне и след това охладете.

След като сместа се охлади, прибавяте яйцето. Отделно смесвате брашното с бакпулвера и прибавяте към сместа. Разбъркайте до гладка смес, увийте във фолио и оставете в хладилника за няколко часа.

Извадете тестото, навийте го на руло и го нарежете на дискове. Целта е да работите  с тестото на части, защото бързо омеква.
Взимате един диск, разточвате кора с дебелина около 1 см. Изрязвате формички и нареждате в  покрита с пекарска хартия тава. Печете в предварително загрята на 20 градуса фурна 8 минути. Краищата трябва леко да са златисти, а сърцевината да е мека на пипане. Когато изстинат, се втвърдяват допълнително.

Съхранявайте ги в метална кутия. Издържат няколко седмици.

неделя, 8 декември 2013 г.

Коледни венци и една рецепта...

Всяка година купувам нова коледна украса. Тази година реших повечето неща да направя сама.
Няколко пъти съм била по това време на годината в северноевропейски страни и ми е правило впечатление, че на всяка врата и прозорец има закачени коледни венци  и украси, които създават много празнично настроение, дори и в местенца, далеч от огромните и разкошно украсени витрини на магазини и офиси или уличната украса. Вярно е, че коледния венец е католически ритуал в дните преди Коледа, наречени "Адвент", но пък създава такова празнично настроение.... Тази година избрах да направя по-нестардантен коледен венец, но внасящ невероятен уют у дома.

Нуждаете се от прежда, игли за плетене (моите са № 7). Изплитате правоъгълник с ширина 16 см (при моята прежда това са 20 бода) и дължина 1,00 м. Необходими са още няколко клонки от леска и канап, с помощта на който увивате клонките на венец. За да изравня дебелината на венеца, допълнително го увивам в домакинско фолио за свежо съхранение, така че там, където е по-тънък венеца- напластявам повече фолио. целта е да се получи равномерно дебел венец. След това увиваме около обръча изплетения правоъгълник и стърчащите крайчета внимателно пришиваме. Украсявате по ваш избор. Прикрепила съм шишарките и плодчетата шипки с топъл силикон.


 В тон с венеца и една рецепта.

В менюто ми отдавна не присъстват колбаси, особено кренвирши. Но тази рецепта е много вкусна- бутер тесто, нещо за намазване и кренвирши- идеален хот-дог .


Необходими продукти:

1/2 пакет бутер тесто
18 бр. малки вурсчета- аз използвах "Мини кренвирши" на Тандем (20 бр. опаковка)

За намазване преди завиване на хот-догчето:

дижонска горчица
маслинова паста

Може да добавите лютеница, песто или друго, което ви харесва.

За намазване преди печене:

1 разбит жълтък
белен сусам

Няма нищо сложно.  Както се сещате- нарязваме бутертестото на ленти с ширина по-малка от тази на кренвирша (при мен- 3,50 см).Междувременно сме загряли фурната на 200 градуса. Поставяме с върха на лъжичка/виличка желаната плънка, поставяме кренвирша и завиваме на руло. Намазваме крайчетата на мини рулото с малко вода и притискаме да се запечати добре.В случая съм редувала един мини-хот дог с маслинова паста, следващия- с дижонска горчица.
Постиламе тава с хартия за печене. Отделно изрязваме кръг с диаметър 20 -22 см с помощта на чиния от хартия за печене. Поставяме кръга върху тавата и върху него редим мини кренвиршчетата във формата на венец. Целта е да се получи равномерно подреждане на кренвиршите, каято между тях се оставя малко разстояние, така че при печене да се допрат плътно, без да се притискат много едно към друго. При кръг с диаметър 20 см, събрах общо 18 вурсчета. Намазваме венеца с разбития жълтък и поръсваме с белен сусам. Печем около 18-20 мин. Не трябва да се пекат дълго, защото има опасност кренвиршите да се разпаднат.

Да ви е вкусно!