петък, 28 февруари 2014 г.

Краят на режима и примерно меню за след това

По независещи от мен причини се наложи да прекратя Житния режим след петия ден и да започна спешно със захранването. Радвам се, че успях да издържа 5 дни изцяло на режима, а от шестия заместих на обяд житото с "ангелска" супа- варени картофи с малко магданоз и лимонов сок. С изключение на шестия ден, където имах ужасно главоболие и виене на свят, останалите дни минаха много много спокойно. Днес, в края на десетия ден от започване на същинското "житуване" се чувствам пълна с енергия, спокойна и позитивна. Дори сутришните упражнения ми се струват приятни и лесни:)

Оказа се истина, че захранването е по-трудната част от режима. При малка грешка в храненето или по-твърда храна проблемите със стомаха са неизбежни.

Ще дам по дни моето захранване с коментар относно грешките.
Аз съм работеща жена и по-голяма част от дневния режим съм принудена да изпълнявам в офиса. Така, че менюто е пригодено за делови хора.
 

Много важна е подготовката за режима- 10 дни преди да започнете, намалете количеството храна, изключете напълно месото, а към петия ден- и млечните продукти. Така по време на режима по-малко ще изпитвате глад и организмът ще е подготвен за малкото количество калории, които ще приема.

Пийте много вода. Чашата гореща вода, билковия чай и чашата прясно изцеден сок не са достатъчни. Всеки ден допълнително изпивах още около 1,50 л. вода на стайна температура или по-топла (в зависимост дали има къде да я стопля). Понякога прибавях няколко капки лимон. Хубаво е да я пиета поне 1 час преди или след храненията.

По време на "житуването" си направете списък с примерно меню за захранването. Така всеки ден ще може да си набавяте пресни плодове и зеленчуци и да си създадете по- добра организация при приготвянето на храната. Аз имам късмета да разполагам с продукти, произведени на село от свекър ми. Единственото изключение беше за портокалите и бананите.
Ако нямате такава възможност, най-добре е да потърсите сезонни зеленчуци директно от бабите на пазара.

Захранването трае толкова дни, колкото сте били на същинското "житуване". Аз трябваше спешно да прекратя режима, за да имам поне 5 дни за захранване. Затова долу посочените ястия са предимно варени.  След 6 ден може да включвате постепенно и печени храни. В ето този пост  и този има много информация за това, кога да включвате различни групи храни в режима.

И така:

1)  Първи ден
- сутрин:
* 1 чаша топла вода с лимон и мед,
* 1 ябълка половин час след чашата вода
* 3 ореха, половин час след ябълката
* 30 гр. покълнат лимец, половин час след орехита

- преди обяд:
* 1 чаша билков чай - най-малко един час след лимеца

- обяд:
*  1 ябълка
* "ангелска" супа- полови час след яденето
Сварявате 3 средно големи, обелени цели картофи с 2 стръка ситно нарязан магданоз в 0,500 литър вода. Количеството го разделих на 2 пъти. Тъй като трябваше да го консумирам в офиса, пасирах картофите с малко вода, след това добавих от бульона, така че стана рядка картофена каша. Овкусих с 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок.

- след обяд:
* 3 ореха
* билков чай

- вечерта:
* 1 ябълка
* 3 ореха, половин час след ябълките
* 30 гр.покълнат лимец, половин час след орехите

2) втори ден
- сутрин:
* 1 чаша гореща вода с лимонов сок и 1 ч.л. мед
* 1 портокал- половин час след чашата вода

- преди обяд:
* билков чай
* 3 ореха

- обяд
* 1 ябълка
* "ангелска" супа от предни яден, половин час след ябълката

- следобяд
* 1 чаша прясно изцеден сок от моркови

- вечеря
* салата от 1 бр. сурова тиквичка, 1 бр. морков, 1 стрък магданоз, овкусено със сока от 1/2 лимон и шепа накиснати за 6 часа слънчогледови семки.
Тук проблемът дойде от това, че бях сложила и листата от 1 стрък целина, които едри и твърди. Проблемите ми със стомаха бяха неизбежни:( Затова целината я оставих за след захранването с изключение на прясно изцеден сок.



3) Трети ден:
- сутрин
* 1 чаша гореща вода с лимонов сок и мед
* 1 портокал, половин час след водата

- преди обед
* ядки, билков чай
Тук пробвах със кайсиеви, които дори и накиснати от предната вечер ми създадоха малко неразположение. Затова ги замених с орехи.
*
- обяд
* 1 ябълка, половин час преди хранене
* картофена салата
3 средно големи сварени картофи, 1 стрък магданоз, 1 перце пресен лук, сока на 1/2 лимон, 1 с.л. студенопресован зехтин

- след обед
* 1 ябълка, зелен чай
* орехи, половин час след ябълките

- вечеря
* Салата от кафява леща
1 ч.ч. леща се залива с 3 чаши вода, кипва се и се вари на умерен огън около 20 минути или докато лещата се свари. Изцежда се много хубаво, най-добре да тръскате гевгира продължително, докато се уверите, че цялата вода се е отцедила. Прибавяте перцата от 1 стрък пресен лук, 1 стрък магданоз, 3-4 бр. безсолни маслини, нарязани на ситно (аз имах обезсолени Каламата). Овкусявате със сока на 1/2 малък лимон и тънка струйка зехтин екстра върджин. Преди ядене оставяте в хладилника за около 1/2 час да поеме от лим. сок.

* Тази салата можете да я направите и с булгур, кус кус, елда


4) Четвърти ден

- сутрин
* 1 чаша гореща вода с лимонов сок и 1 ч.л. мед
* 1 чаша прясно изцеден сок от моркови, 2 стръка целина и 2 стръка магданоз

- преди обяд
* 1 банан, билков чай

- обяд
* 1 ябълка
* Салата леща от предната вечер, половин час след ябълката

- след обед
* 1 банан,
* 1 кафе еспресо без захар, мляко или други добавки

- вечеря
* Зелена салата- 3 листа от крехка маруля, 3 перца от стрък пресе лук, 2 стрък амагданоз, 1 бр. репичка, 1 с.л. зехтин екстра върджин и соскът на 1/2 лимон, поръсена със накиснати слънчогледови семки


* Ориз със зеленчуци и малко житни кълнове
1 ч.ч. ориз се измива под студена вода и се залива с 3 ч.ч. вода. Прибавят се 2 цели колелца лимон. Котлонът се загрява на максимална степен. След като заври, котлона се намалява на минималното, тенджерата се похлупва добре с капак и се оставя 20 мин. докато по повърхността се появят дупки и се течността се абсорбира.  Оризът се разравя с вилица и се прибавят предварително бланширан грах, 1/2 средно голям морков, нарязан с белачката на тънки люспи, 1 стрък магданоз и шепа пшенични кълнове ( шепа пшеница/ лимец заливам с топла изворна вода в гюведже, покривам с парче марля, затварям капака и оставям на стайна температура за 3 денонощия. Важно е на 8-12 часа да се сменя водата, защото иначе се вкисва. Марлята позволява да се изцежда по-лесно, без да се нарушават кълновете. Измива се внимателно да не се нарушат кълновете. Този път поради невнимание кълновете малко се смачкаха и ги махнах от зърната.По този начин се приготвя лимеца и за същинското "житуване", само че за 24-36 часа, тъй като кълновете трябва само да са покълнали). Подправя се с няколко капки лимонов сок и 1-2 с.л. зехтин екстра върджин.



5) Пети ден

Тук режима малко се наруши предвид дневният ми график и изискването сутрин да не закусвам.

- сутрин
* 1 чаша гореща вода с лимонов сок

- преди обяд
* 1 банан

- обяд
* зелена салата ( като предния ден)
* 1 филия пълнозърнест хляб с домашна лютеница, парченце сирене

- следобед
* 1 банан и 4-5 бр. сушени кайсии
* билков чай

- вечеря
* салата от айсберг, перца пресен лук, 3 бр. чери домати, сокът на 1/2 малък лимон, 2 с.л. зехтин, смлени орехи
* спагети с песто от коприва и крема сирене ( рецептата е на Марта и единственото изменение при мен е липсата на чесъна, солта и черния пипер)

И така, мисията за мен е изпълнена!
Режимът го правих с цел прочистване, а не отслабване, затова не си следя теглото. Чувствам, че съм свалила някой излишен килограм, но по-важното е, че се заредих с енергия и чак сега усещам вкуса на истинската храна. Всичко ми е много вкусно:)


Дано съм била полезна си информацията.

петък, 21 февруари 2014 г.

Трети ден....

Третият ден от режима ми почти приключи. Може да ви бъда досадна с постовете си тези дни, но искам да споделя как протича режима. Аз съм работещ човек и не мога да отделя 10 дни да си остана в къщи и да правя хранителен режим:(  Но с добра подготовка и организация всичко може да се постигне.
Днес графикът ми беше объркан, тъй като трябваше да бъда в движение напред- назад през целия ден. Сутринта успях да изям първата част от продуктите. До обяд още не бях огладняла, нищо че не пих нито чай, нито вода. На обяд в хубав ресторант пред погледа на ужасения персонал и подхилкващия  се  клиент успях да хапна само 1 ябълка и няколко ядки орехи, но устоях на изкушаващото меню!!! Не ме подразни чудесната свежа салата, която клиентът ми си поръча, нито тирамисуто накрая. Гледах ги, все едно са поръчани на другата маса. Нагласата ми да направя режима, без да го наруша, не ми изневери. Ураааа, дисциплинирана съм! ! Успях да пия достатъчно вода и едно кафе. Кафето ми създаде лек стомашен  дискомфорт, но бързо отмина.  Почти цял ден не усещах глад, в късния следобяд успях на спокойствие да хапна от житото. Третата порция ще я хапна тази вечер късничко, но ще се постарая да не е след 20,00 часа. Продължавам всяка сутрин и с упражненията. Колебанията ми, че сутрин нямам време за упражнения или хранителен режим, бяха разбити на пух и прах:)))
Хора, издържа се! Ако сте решили да го пробвате и не сте го правили до сега, не се колебайте. Дори при натоварен работен график може да се направи. Трябват само добра подготовка, организация и мнооого Дисциплина.
Ако сте пропуснали тази дата,  ето тук може да видите следващите подходящи дати за провеждане на режима.

Успех!
















четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Житният режим и аз- ІІ

Днес е втория ден и се чувствам отлично:) Лимецът е вкусен и засища, разделям го на три пъти. Не отнема много време да се приготви- 5 минути вечер (въпрос на организация). Пия около 1,5-2 литра течности и чай. Сутрин сварявам 0,50 л. мурсалски чай (такъв имам) и го пия без мед. Тези два дни не съм хапвала мед- мога и без него.  Проблем е, че по принцип не закусвам до обяд- пия чай и ям плодове. Затова и с режима до обяд почти не ми се яде. Започвам с ябълката едва към 11,00 часа, но до вечерта успявам да изям житото. Режимът е лек и не отнема много време да се приготви, въпрос на вътрешна нагласа и разпределяне на времето.

Зарибих ли ви вече:)



сряда, 19 февруари 2014 г.

Житният режим и аз

Нямам приятелка, която да не е/ не е била на диета. Но повечето от тях се отказват на втория ден. Остават си само с "аз съм на диета" докато посягат към поредното парче шоколад. Предвид необходимостта от пречистване на тялото, душата и ума поради ред неприятни обстоятелства търсех начин бързо, лесно и удобно да се отърва от токсините, вилнеещи из тялото ми.
 Да спомена, че никога не съм спазвала режими или диети, но този ми се видя лесен и напълно приложим за дневния ми график.
За житния режим бях разбрала миналата пролет, но нямаше как да го започна поради ред причини. Отдавна чаках този месец, за да го направя. За съжаление ще трябва да го скъся във времето и няма да го направя в пълния му цикъл.
Цикълът обикновено трае 30 дни
- 10 дни подготовка ( намаляване на количеството храна и количеството на приеманите калории, изключване на месото и млечните продукти)
- 10 дни хранене основно с жито, ябълки, орехи и мед
- 10 дни постепенно захранване

Започнах преди 10 дни, намалявайки количеството храна и спирайки месото, като преди четири дни спрях и млечните продукти. Последните 4 дни замествах по едно хранене със зеленчуков или плодов сок.
Днес ми е първият ден на жито. Реших да използвам лимец, тъй като след терапиите стомахът ми не е много в ред, а лимецът е по-мек и покълва по-бързо. Приятен е на вкус. Не усещам глад, въпреки че  в момента готвя с пълна сила на тинейджърското воинство. Ще го правя 5 дни и след това ще премина към постепенното захранване ( между 5 до 10 дни в зависимост от датите за новите терапии).

През лятото правех упражнения, но със започване на учебната година и учебната програма на А. за упражненията не ми оставаше време. От днес започнах отново.

Рецепта, както се досещате, няма:)

Пожелайте ми успех:)


 


петък, 14 февруари 2014 г.

За празниците през февруари и едни мърфини- понички

Когато бях млад тинейджър си нямахме от понятие за този празник. След години, след като се бях сдобила вече със съпруг и бебе на път, започна плаха вълна от желаещи да го празнуват. Обикновено отивахме в квартално ресторантче и го празнуваме тихо. След няколко години половинът заяви, че предпочита да празнува Трифон Зарезан вместо Свети Валентин, въпреки че любовта още не си беше отишла. Днес отвсякъде ме гледат сърца, мечета, витрини изцяло в червено , странни съчетания на бельо, граничещи на места с вулгарността.Харесват ми единствено  цветарските магазини с голямото разнообразие на цветове и свежи цветя. Не съм против празника, а съм против неговата комерсиализация. Въпреки, че ми е мило, като гледам как големият тийн се вълнува. Отчетохме се с голям мечок и червена роза, разбира се.:) 




И мърфини, с които да почерпи.


            Мърфини- понички 
(10-12 бр. в зависимост от формите)

Рецептата е от списание GoodFood бр.54/2012

Продукти:

130 г. кристална захар (аз ползвах кафява)
200 гр. брашно
1 ч.л. сода
100 мл. кисело мляко
2 големи яйца
1 пакетче ванилена захар на Др Йоткер
125 гр. масло, разтопено
10 ч.л. шипков мармалад

200 гр. пудра захар за овалване

Разтопете маслото на котлона и го оставете малко да изстине. В купа смесете кристалната захар, брашното, содата и ванилената захар. Отделно разбийте яйцата и киселото мляко с телена бъркалка. Прибавете ги към сухата смес, като след това сипете и разтопеното масло. Разбъркайте хубаво с шпатула. Получава се пухкаво кексово тесто.

Намазнете с масло форми за мърфини. Ползвах отделни силиконови формички за мърфини и  се получиха 10 бр. Напълнете ги 2/3 със сместа, като в средата слагате по 1 ч.л. сладко, след това запълнете формите. 

Загрейте фурната на 200 градуса (180 градуса с вентилатор) и печете 15-16 минути докато се надуят и станат златисти. Не трябва да ги препичате, при пипане трябва да пружинират. 

Оставят се да изстинат няколко минути. След това ги извадете от формите и ги оваляйте в пудрата захар.