сряда, 26 ноември 2014 г.

Здравословни бонбони с фурми

Както вече писах, трябваше да се откажа от сладкишите поради здравословни причини. Затова спрях да правя всякакви кексове, торти, сладки (запазвам си да наруша това правило по Коледа). Но с двама тинейджъри, които омитат всичкото сладко или  бурканче с мед със скоростта на свръхзвуков самолет, няма как- трябва да им правя нещо сладко от време на време. Та стъкмих набързо тези бонбони, като вие може да подмените продуктите с такива по ваш вкус. Търпят всякаква импровизация.
 Ако не обичате фурми- може да ги замените с 1 с.л. тахан или мед.
Фурмите са плодът на финиковата палма. Богати са на желязо, калий и фосфор. Доста сладки са- съдържат около 50-70% захар. Затова са идеални за сладкиши и сладка.



Необходими продукти за около 24 бр:

1 малка опаковка фурми без костилки
100 гр. бадеми
100 гр. сушени кайсии
50 гр.стафиди
3 с.л. амарето /или друг вид ликьор или уиски/
100 гр. черен шоколад
2 с.л. мляко

Накиснете стафидите и кайсиите в 3 с.л. амарето и гореща вода, така че да ги покрият до 1 пръст. През това време смлейте 60 гр. от бадемите на брашно с блендер. Нарежете фурмите на парчета и поставете в блендера при бадемите. Пасирайте отново, докато фурмите се смелят заедно с бадемите на лепкава маса. Извадете ги и блендирайте нарязаните на парчета кайсии и стафидите. Смесете всичко добре с бъркалка. Трябва да се получи леко лепкава маса. Оформете малки топчета, като първо стискате в шепа сместта и овалвате на топче.

Разтопете шокорлада и млякото на водна баня до хомогенност. Оставете леко да изстине. Оваляйте топчетата в  шоколада, а след това- в останалите бадеми или в какао.
Оставете ги върху пекарска хартия да стегнат. Най-добри са на следващия ден. От присъствието на ликьора в тях са сочни отвътре.


неделя, 23 ноември 2014 г.

Коледни идеи с буркани

В Европа и Америка коледното настроение е във вихъра си, за разлика от тъмна и сива  България.

Не знам защо българите нямаме  ентусиазъм да си украсим домовете, терасите, фасадите, улиците с празнично настроение. Който е пътувал, особено в северните европейски страни и Америка по време на коледните празници (дори месец преди това), знае колко красиво са украсени градовете, дори малките селца. Няма къща без украса на фасадата, дори няма прозорец и двор без коледна  украса. Вярно, че коледните празници през последните години са доста комерсиализирани,  но украсата на домовете, градовете и селата създава невероятно настроение в тези студени и тъмни месеци.

Коледната декорация в къщи също е важна за нашето празнично настроение. Не е нужно да се вглеждаме само в това, какво ще сложим на трапезата, а и върху какво ще наредим ястията. Декорацията на празничната маса е важна задача. Не е нужно да купим най- скъпата покривка с коледни мотиви или 12 бр. празнични коледни чинии. Достатъчно е малко въображение и сръчни ръце да създадем нашата си  украса.

Затова ви предлагам няколко идеи за коледна декорация в  буркани, взети на заем от Интернет, които са с нисък бюджет. Този път  снимките са също от Интернет.
Идеите определено си заслужават. За светещите грилянди- има в Lidl  и Мосю Бриколаж такива с батерии, подходящи за декорация в буркани, които не струват скъпо- между 6  и 8 лева, а ще ги ползвате години.

Ако се разровите в мрежата, ще намерите огромно количество от подобни идеи. Можете да напълните бурканите с 1-2 см сол или кристална захар и да поставите свещ. Украсете буркана с цветна панделка, канап или декорирайте с борови клонки или шишарки. Развихрете въображението си.

Ето и някои от  откраднатите идейки:








 Успех!

вторник, 4 ноември 2014 г.

Сладкиш с кестени и круши

Преминаха празни(ците) без особени мероприятия от наша страна (с изключение на организираното посещение на филм в МОЛ-а от училището на дъщерята).Неразбрах, защо петъкът беше неучебен ден. Така и не усетихме Деня на народните будители или Хелоуин. Чудя се, защо изобщо е обявен за празничен 1-ви ноември, като от години няма някакви смислени мероприятия в училище. Полемика се завихри за Хелоуин в интернет и ФБ по този въпрос- от "езически" и "чужд" празник до аплодисменти за налагането му в България. При липсата на други достъпни забавления, шоуто в МОЛ-а е достатъчно достъпно, евтино и не се изисква подготовка в къщи.
Нашата подготовка за този празник се състоеше само в една малка тиква. Дори не си направих труд да направя тиквен фенер.


А есента се опитва да се върне след няколкото почти зимни дни.













 През уикенда се отдадохме на приготвяне на десерти и туршии.


Сладкиш с кестени и круши



6 бр. точени кори  (обикновено използвам корите, печени на сач от Lidl, но в момента се бяха изчерпали)
60 гр. разтопено масло
500 гр. сварени кестени, направени на пюре по рецептата на Йоли
2- 3 бр. круши
375 гр. (една опаковка) дуче ди лече ("Сгушчонка")
1 с.л. винилова захар
1 с.л. кристална захар- за поръсване
по избор- филирани бадеми- за поръсване

Намаслете добре кръгла дълбока тава. Вземете 2 бр. кори за баница, поставнете ги в тавата и ги намажете с масло. Отгоре поставете още 2 бр. кори за баница, така че краищата да се разминават и пак намажете с масло, така и с друите 2 кори. Отгоре на тънък пласт разтелете кестеновото пюре на равномерен слой. Отгоре залейте с дуче ди лече.
Нарежете крушите на половинки, а след това на тънки резени. Наредете ги и поръсете с 1 с.л. ванилова захар.
Сгънете краищата внимателно на руло, намажете обилно с масло и наръсете с кристална захар или филирани бадеми.
Печете на 180 градуса около 25 мин.




Децата не обичат кестени и вкусът им беше "странен", но вие може да ги замените с орехова паста или пасирани на дребно бадеми.

Добър апетит!