9,30 часа. Мъгла и 3 градуса навън. Листата на дърветата не са опадали и още си личи есента. Мразя я. Защото след нея идва студът и зимата. Единствено ме стопля мисълта, че при този студ и ранно стъмване все повече ще прекарваме семейството заедно. Ще готвим задно, ще слагаме и прибираме масата, ще правим планове за пътувания и идващи празници. И , естествено, ученето, колкото и досадно да се вижда на тинейджйрите.
И идващите коледно-новогодишни празници, разбира се. Дъщеря ми казва, че Коледа навсякъде е скучна, но активно участва в декорацията и украсата на елхата. Досега Коледа без елха не е имало. Забавляваме се да направим всяка година различна украса и декорация на дома.
Защо се размечтах за Коледа, още е рано и температурите са все още над нулата....
Може би заради мъглата и рязкото застудяване.
Днес предлагам рецепта за пълнозърнасти спагети с ментов сос, както и вариация със сос от чушки. Както съм казвала много пъти, спагетите и пиците ни са любимата храна с доста вариации по темата.
50 грама сурово кашу
5-6 с.л. нискомаслено кисело мляко (моето беше 2%)
2 с.л. вода
3 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
5 стръка прясна мента
сол и черен пипер на вкус
пармезан
Първата стъпка е да запечете кашуто в тиган с незалепващо покритие без мазнина, без да го препичате.
В блендер или пасатор прибавяте кашуто, 4 стръка мента, млякото, 2 с.л. вода, зехтина, лимоновия сок, солта и черния пипер и смиляте.
Варите спагетите в силно подсолена вода според указанията на опаковката. Моите бяха тънки и им бе нужно 9 минути.
В купа сипвате сока на 1 лимон, 2-3 супени лъжици зехтин и 1 с.л. ситно настърган пармезан. Отцеждате спагетите, като запазвате 2 черпака от водата, в която са врели.
Сипвате горещите спагети в купата и разбърквате всичко. От топлината сосът се сгъстява и лимона, зехтина и пармезана полепват по спагетите. Прибавяте млечния сос и разбърквате добра. Ако ви се виждат сухи, прибавяте малко от водата, в която са се варили.
Украсявате с листата от останалия стрък мента и поръсвате с пармезан.
Начина на приготвяне е подобен, както горната рецепта. Затова давам само рецептата за соса
125 гр. крема сирене
3 печени зелени чушки (може и с червени)
2-3 скилидки чесън
1 с.л. вода
2-3 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
3-4 стръка магданоз
5-6 ореха
Слагате всичко в блендер и пасирате.
И малко есенни снимки от двора на блока ни.
С пожелания за добро настроение и повече топлина и уют:)
И идващите коледно-новогодишни празници, разбира се. Дъщеря ми казва, че Коледа навсякъде е скучна, но активно участва в декорацията и украсата на елхата. Досега Коледа без елха не е имало. Забавляваме се да направим всяка година различна украса и декорация на дома.
Защо се размечтах за Коледа, още е рано и температурите са все още над нулата....
Може би заради мъглата и рязкото застудяване.
Днес предлагам рецепта за пълнозърнасти спагети с ментов сос, както и вариация със сос от чушки. Както съм казвала много пъти, спагетите и пиците ни са любимата храна с доста вариации по темата.
Млечен сос с мента и кашу
50 грама сурово кашу
5-6 с.л. нискомаслено кисело мляко (моето беше 2%)
2 с.л. вода
3 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
5 стръка прясна мента
сол и черен пипер на вкус
пармезан
Първата стъпка е да запечете кашуто в тиган с незалепващо покритие без мазнина, без да го препичате.
В блендер или пасатор прибавяте кашуто, 4 стръка мента, млякото, 2 с.л. вода, зехтина, лимоновия сок, солта и черния пипер и смиляте.
Варите спагетите в силно подсолена вода според указанията на опаковката. Моите бяха тънки и им бе нужно 9 минути.
В купа сипвате сока на 1 лимон, 2-3 супени лъжици зехтин и 1 с.л. ситно настърган пармезан. Отцеждате спагетите, като запазвате 2 черпака от водата, в която са врели.
Сипвате горещите спагети в купата и разбърквате всичко. От топлината сосът се сгъстява и лимона, зехтина и пармезана полепват по спагетите. Прибавяте млечния сос и разбърквате добра. Ако ви се виждат сухи, прибавяте малко от водата, в която са се варили.
Украсявате с листата от останалия стрък мента и поръсвате с пармезан.
Спагети със сос от крема сирене и печени зелени чушки
Начина на приготвяне е подобен, както горната рецепта. Затова давам само рецептата за соса
125 гр. крема сирене
3 печени зелени чушки (може и с червени)
2-3 скилидки чесън
1 с.л. вода
2-3 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
3-4 стръка магданоз
5-6 ореха
Слагате всичко в блендер и пасирате.
И малко есенни снимки от двора на блока ни.
С пожелания за добро настроение и повече топлина и уют:)
Няма коментари:
Публикуване на коментар