Както вече писах, трябваше да се откажа от сладкишите поради здравословни причини. Затова спрях да правя всякакви кексове, торти, сладки (запазвам си да наруша това правило по Коледа). Но с двама тинейджъри, които омитат всичкото сладко или бурканче с мед със скоростта на свръхзвуков самолет, няма как- трябва да им правя нещо сладко от време на време. Та стъкмих набързо тези бонбони, като вие може да подмените продуктите с такива по ваш вкус. Търпят всякаква импровизация.
Ако не обичате фурми- може да ги замените с 1 с.л. тахан или мед.
Фурмите са плодът на финиковата палма. Богати са на желязо, калий и фосфор. Доста сладки са- съдържат около 50-70% захар. Затова са идеални за сладкиши и сладка.
Необходими продукти за около 24 бр:
1 малка опаковка фурми без костилки
100 гр. бадеми
100 гр. сушени кайсии
50 гр.стафиди
3 с.л. амарето /или друг вид ликьор или уиски/
100 гр. черен шоколад
2 с.л. мляко
Накиснете стафидите и кайсиите в 3 с.л. амарето и гореща вода, така че да ги покрият до 1 пръст. През това време смлейте 60 гр. от бадемите на брашно с блендер. Нарежете фурмите на парчета и поставете в блендера при бадемите. Пасирайте отново, докато фурмите се смелят заедно с бадемите на лепкава маса. Извадете ги и блендирайте нарязаните на парчета кайсии и стафидите. Смесете всичко добре с бъркалка. Трябва да се получи леко лепкава маса. Оформете малки топчета, като първо стискате в шепа сместта и овалвате на топче.
Разтопете шокорлада и млякото на водна баня до хомогенност. Оставете леко да изстине. Оваляйте топчетата в шоколада, а след това- в останалите бадеми или в какао.
Оставете ги върху пекарска хартия да стегнат. Най-добри са на следващия ден. От присъствието на ликьора в тях са сочни отвътре.
Ако не обичате фурми- може да ги замените с 1 с.л. тахан или мед.
Фурмите са плодът на финиковата палма. Богати са на желязо, калий и фосфор. Доста сладки са- съдържат около 50-70% захар. Затова са идеални за сладкиши и сладка.
Необходими продукти за около 24 бр:
1 малка опаковка фурми без костилки
100 гр. бадеми
100 гр. сушени кайсии
50 гр.стафиди
3 с.л. амарето /или друг вид ликьор или уиски/
100 гр. черен шоколад
2 с.л. мляко
Накиснете стафидите и кайсиите в 3 с.л. амарето и гореща вода, така че да ги покрият до 1 пръст. През това време смлейте 60 гр. от бадемите на брашно с блендер. Нарежете фурмите на парчета и поставете в блендера при бадемите. Пасирайте отново, докато фурмите се смелят заедно с бадемите на лепкава маса. Извадете ги и блендирайте нарязаните на парчета кайсии и стафидите. Смесете всичко добре с бъркалка. Трябва да се получи леко лепкава маса. Оформете малки топчета, като първо стискате в шепа сместта и овалвате на топче.
Разтопете шокорлада и млякото на водна баня до хомогенност. Оставете леко да изстине. Оваляйте топчетата в шоколада, а след това- в останалите бадеми или в какао.
Оставете ги върху пекарска хартия да стегнат. Най-добри са на следващия ден. От присъствието на ликьора в тях са сочни отвътре.
Чудесни бонбони, Краси!
ОтговорИзтриванеОбичам фурми :)
Хубава вечер!
Чудесни са, като имаме предвид, че са здравословни, направо ще прекаля с тях:))) Поздрави!
ОтговорИзтриванеКолко сладки бонбонки на клечка!! И точно от сорта, който харесвам - шоколад, ядки и сушени плодове :) Чудни, Краси!
ОтговорИзтриване