Натежа ми тази зима. И снегът, калта, дупките, локвите, сивите палта, мрачните лица.... Затова и не ми се пише, не ми се говори, не ми се готви- май съм в началото на депресия:)
И така- една бърза, лесна и вкусна идейка за неделна закуска, приятно споделена с любимото семейство:)
Видях рецептата при vesi4ka. Напомня на любимото ми кексово тесто, но без яйца (предвид цената им на пазара:) Благодаря ти, vesi4ka!
Аз също ги направих с орехови ядки, които бяха налични в шкафа, но можете да импровизирате и експериментирате- различни ядки, шоколода, захаросани или пресни плодове, въобще- каквото ви душа иска:)
Ето и рецептата:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. кафява/бяла захар
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. олио
2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1 ванилия
орехови ядки за украса (може да замените с ядки по избор, парченца шоколад, захаросани плодове)
Разтваряте 1/2 ч.л. сода в киселото мляко, докато шупне. Сипвате го в купа и прибавяте захарта. Разбивате добре (не е нужно да ползвате миксер- може и с тел), добавяте олиото. Смесвате в брашното бакпулвера, канелата и ванилията. Прибавяте брашното при останалата смес и разбивате, докато се получи гъсто гладко тесто.
Върху тава, покрита с хартия, с мокра лъжица сипвате от сместа, като внимавате да има достатъчно разстояние между курабийките, защото увеличават двойно обема си. Слагате внимателно по средата орехова ядка. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, до покафеняване (около 15-20 минути), като внимавате да не ги прегорите.
Чудесна добавка към вашето кафе или чай, споделени с любимите хора!
И така- една бърза, лесна и вкусна идейка за неделна закуска, приятно споделена с любимото семейство:)
Видях рецептата при vesi4ka. Напомня на любимото ми кексово тесто, но без яйца (предвид цената им на пазара:) Благодаря ти, vesi4ka!
Аз също ги направих с орехови ядки, които бяха налични в шкафа, но можете да импровизирате и експериментирате- различни ядки, шоколода, захаросани или пресни плодове, въобще- каквото ви душа иска:)
Ето и рецептата:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. кафява/бяла захар
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. олио
2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1 ванилия
орехови ядки за украса (може да замените с ядки по избор, парченца шоколад, захаросани плодове)
Разтваряте 1/2 ч.л. сода в киселото мляко, докато шупне. Сипвате го в купа и прибавяте захарта. Разбивате добре (не е нужно да ползвате миксер- може и с тел), добавяте олиото. Смесвате в брашното бакпулвера, канелата и ванилията. Прибавяте брашното при останалата смес и разбивате, докато се получи гъсто гладко тесто.
Върху тава, покрита с хартия, с мокра лъжица сипвате от сместа, като внимавате да има достатъчно разстояние между курабийките, защото увеличават двойно обема си. Слагате внимателно по средата орехова ядка. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, до покафеняване (около 15-20 минути), като внимавате да не ги прегорите.
Чудесна добавка към вашето кафе или чай, споделени с любимите хора!
Няма коментари:
Публикуване на коментар