Дочаках я. Пролетта. И настроението ми автоматично се приповдигна. Имам чувството, че и аз като мечките в гората, съм се събудила от дълбок зимен сън:)
А вие ? :)
Незнам дали долната рецепта спада към пролетните ястия, или все още е към зимната кухня (ако въобще има такова разделение на ястията?), но вече съм на темата тиквички, коприва, спанак и разни други зелени работи...
Лодки от тиквички с булгур, орехи и маслини
Необходими продукти:
4 бр. тиквички
250 гр. телешка кайма
1 глава кромид лук
1 бр. морков
1-2 скилидки чесън
1 ч.ч. булгур
6-7 бр. маслини без костилки
1 с.л. стафиди
3-4 орехови ядки, нарязани на ситно
1 ч.л. прясно смлян кимион
1/2 ч.л. прясно смлян кориандър
2 1/2 ч.ч. горещ бульон
сол
черен пипер на вкус
Разрежете тиквичките наполовина по дължина и с лъжица ги издълбайте, като махнете семките. Посолете ги и ги оставете да се отцедят. През това време в тиган загрейте малко олио, прибавете скилидките чесън и ги задушете. Когато покафенеят, ги извадете и прибавете нарязания на ситно лук, малко от вътрешността на тиквичките и рендосания морков. Задушете ги, докато омекнат. Прибавете телешката кайма и я задушете, като я мачкате с вилица докато стане на ситни парченца. Овкусете я с кимион и кориандър. Прибавете се нарязаните на ситно маслини, нарязаните на ситно орехови ядки и стафидите (тях можете предварително да накиснете в гореща вода да омекнат). Добавете булгура и залива с 1 1/2 ч.ч. горещ бульон. Намалете котлона и оставете на умерен огън да покъкри, докато булгура поеме течността. Овкусява с с черен пипер и сол на вкус. Оставете за 5 минути да се охлади.
С така направената плънка се пълнят тиквичките, отгоре внимателно се поливат с малко олио и се поставят в тавичка. Заливат се с 1 ч.ч. горещ бульон и се запичат в предварително загрята фурна на 200 -220 градуса.
И Честита Пролет! ( въпреки че официално пролетта дойде вчера:)
А вие ? :)
Лодки от тиквички с булгур, орехи и маслини
Необходими продукти:
4 бр. тиквички
250 гр. телешка кайма
1 глава кромид лук
1 бр. морков
1-2 скилидки чесън
1 ч.ч. булгур
6-7 бр. маслини без костилки
1 с.л. стафиди
3-4 орехови ядки, нарязани на ситно
1 ч.л. прясно смлян кимион
1/2 ч.л. прясно смлян кориандър
2 1/2 ч.ч. горещ бульон
сол
черен пипер на вкус
Разрежете тиквичките наполовина по дължина и с лъжица ги издълбайте, като махнете семките. Посолете ги и ги оставете да се отцедят. През това време в тиган загрейте малко олио, прибавете скилидките чесън и ги задушете. Когато покафенеят, ги извадете и прибавете нарязания на ситно лук, малко от вътрешността на тиквичките и рендосания морков. Задушете ги, докато омекнат. Прибавете телешката кайма и я задушете, като я мачкате с вилица докато стане на ситни парченца. Овкусете я с кимион и кориандър. Прибавете се нарязаните на ситно маслини, нарязаните на ситно орехови ядки и стафидите (тях можете предварително да накиснете в гореща вода да омекнат). Добавете булгура и залива с 1 1/2 ч.ч. горещ бульон. Намалете котлона и оставете на умерен огън да покъкри, докато булгура поеме течността. Овкусява с с черен пипер и сол на вкус. Оставете за 5 минути да се охлади.
С така направената плънка се пълнят тиквичките, отгоре внимателно се поливат с малко олио и се поставят в тавичка. Заливат се с 1 ч.ч. горещ бульон и се запичат в предварително загрята фурна на 200 -220 градуса.
И Честита Пролет! ( въпреки че официално пролетта дойде вчера:)
Краси, Честита Пролет!
ОтговорИзтриванеЧудесно и свежо предложение!
А използваните подправки и орехите
го правят много ароматно!
Сърдечни поздрави и слънчево настроение!
Това е едно много приятно ястие, което напоследък често приготвям ( с леки разновидности разбира се).
ОтговорИзтриванеПожелавам ти много хубаво пролетно настроение... и никаква умора!!
Благодаря ви, дани и Мъхче!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Вкусно и съвсем в унисон с пролетта е ястието, Краси! Поздрави с пожелания за прекрасно настроение! :)
ОтговорИзтриване