Като всяка работеща жена не винаги имам време да приготвя сносна вечеря. Затова залагам на рецепти, които се приготвят лесно, като за част от тях имам предварително направени заготовки. И така, ще споделя част от любимите бързи рецепти, които изгладнелите тинейджъри в къщи обожават и засега не са им омръзнали. Задължително са съпроводени с огромна купа свежа салата според сезона.
И така, рецепта № 1 (може би като най-прясно приготвена). В къщи обожаваме песто и го използвам много често по различни поводи.
За съжаление фотоапаратът не беше под ръка, затова се извинявам за снимката с телефон:(
Сьомга с песто и млечен сос
Необходими продукти:
4 филета сьомга
сокът и кората на 1 лимон
сол на вкус
За пестото:
1/2 връзка босилек
3-4 с.л. зехтин ексра върджин
100 гр. ситно нарязани орехи
1 с.л. пармезан
1-2 с.л. вода
За млечния сос:
2 с.л. кисело мляко
1 с.л. дижонска горчица
1 ч.л. каперси
сол на вкус
За гарнитура:
500 гр. задушени пресни картофи
Сьомгата се овкусява със сол и се маринова в изстискания сок от 1 лимон и настърганата лимонова кора. Прибавете пестото, направено от пасираните в блендер продукти и оставете в хладилника за 20 мин.
През това време задушете картофите с 3-4 с.л. зехтин, сол на вкус и 3-4 с.л. вода, в тиган на среден огън, задължително под капак.
В тефлонов тиган без мазнина запечете филетата сьомга от двете страни по 2-3 минути. Налейте остатъка от марината, затворете тигана с капак и задушете рибата за 5 минути на слаб огън.
Поднасете с млечен сос, приготвен от киселото мляко, горчицата, каперсите и сол на вкус.
И така, рецепта № 1 (може би като най-прясно приготвена). В къщи обожаваме песто и го използвам много често по различни поводи.
За съжаление фотоапаратът не беше под ръка, затова се извинявам за снимката с телефон:(
Сьомга с песто и млечен сос
Необходими продукти:
4 филета сьомга
сокът и кората на 1 лимон
сол на вкус
За пестото:
1/2 връзка босилек
3-4 с.л. зехтин ексра върджин
100 гр. ситно нарязани орехи
1 с.л. пармезан
1-2 с.л. вода
За млечния сос:
2 с.л. кисело мляко
1 с.л. дижонска горчица
1 ч.л. каперси
сол на вкус
За гарнитура:
500 гр. задушени пресни картофи
Сьомгата се овкусява със сол и се маринова в изстискания сок от 1 лимон и настърганата лимонова кора. Прибавете пестото, направено от пасираните в блендер продукти и оставете в хладилника за 20 мин.
През това време задушете картофите с 3-4 с.л. зехтин, сол на вкус и 3-4 с.л. вода, в тиган на среден огън, задължително под капак.
В тефлонов тиган без мазнина запечете филетата сьомга от двете страни по 2-3 минути. Налейте остатъка от марината, затворете тигана с капак и задушете рибата за 5 минути на слаб огън.
Поднасете с млечен сос, приготвен от киселото мляко, горчицата, каперсите и сол на вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар