сряда, 21 март 2012 г.

Първа пролет

Дочаках я. Пролетта. И настроението ми автоматично се приповдигна. Имам чувството, че и аз като мечките в гората, съм се събудила от дълбок зимен сън:)
А вие ? :)







Незнам дали долната рецепта спада към пролетните ястия, или все още е към зимната кухня (ако въобще има такова разделение на ястията?), но вече съм на темата тиквички, коприва, спанак и разни други зелени работи...


 Лодки от тиквички с булгур, орехи и маслини


Необходими продукти:

4 бр. тиквички
250 гр. телешка кайма
1 глава кромид лук
1 бр. морков
1-2  скилидки чесън
1 ч.ч. булгур
6-7 бр. маслини без костилки
1 с.л. стафиди
3-4 орехови ядки, нарязани на ситно
1 ч.л. прясно смлян кимион
1/2 ч.л. прясно смлян кориандър
2 1/2 ч.ч. горещ бульон
сол
черен пипер на вкус


Разрежете тиквичките наполовина по дължина и с лъжица ги издълбайте, като махнете семките. Посолете ги  и ги оставете  да се отцедят. През това време в тиган загрейте малко олио, прибавете скилидките чесън и ги задушете. Когато покафенеят, ги извадете и прибавете нарязания на ситно лук, малко от вътрешността на тиквичките и рендосания морков. Задушете ги,  докато омекнат. Прибавете телешката кайма и я задушете, като я мачкате с вилица докато стане на ситни парченца. Овкусете я с кимион и кориандър. Прибавете се нарязаните на ситно маслини, нарязаните на ситно орехови ядки и стафидите (тях можете предварително да накиснете в гореща вода да омекнат). Добавете булгура и  залива с 1 1/2 ч.ч. горещ бульон. Намалете котлона и оставете на умерен огън да покъкри, докато булгура поеме течността. Овкусява с с черен пипер и сол на вкус. Оставете за 5 минути да се охлади.
С така направената плънка се пълнят тиквичките, отгоре внимателно се поливат с малко олио и се поставят в тавичка. Заливат се с 1 ч.ч. горещ бульон и се запичат в предварително загрята фурна на 200 -220 градуса.



И Честита  Пролет! ( въпреки че официално пролетта дойде вчера:)




4 коментара:

  1. Краси, Честита Пролет!
    Чудесно и свежо предложение!
    А използваните подправки и орехите
    го правят много ароматно!
    Сърдечни поздрави и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Това е едно много приятно ястие, което напоследък често приготвям ( с леки разновидности разбира се).
    Пожелавам ти много хубаво пролетно настроение... и никаква умора!!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, дани и Мъхче!

    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусно и съвсем в унисон с пролетта е ястието, Краси! Поздрави с пожелания за прекрасно настроение! :)

    ОтговорИзтриване