На последък изчезнах. Време е да напомня малко за себе си.Не че съм от активните блогъри, но последните два месеца бях наистина под пара- много работа, срокове, празници, матури... Тичане напред, назад. Хубавото време ми помогна да премина бързо през пролетната умора и депресия.
В къщи минахме основно на салати или нещо набързо.
Днес имах повечеко време и реших да поглезя дребосъците. И двамата са традиционалисти и държат ястията да се подготвят по рецепта- никакви експерименти! Дълго се чудеха, преди да опитат днешните кюфтета с булгур, но накрая ги одобриха.
Бях хвърлила око на днешната рецепта още през лятото. Но вече мина в раздела "Любими".
Кюфтета с булгур (Орук)
(адаптирано от списание "Домашна кухня", брой 19/2011 год)
Порция: около 8- 10 броя
500 гр. телешка кайма (смляно шарено телешко месо)
1/2 ч.ч. ситен булгур (предварително накиснат в гореща вода да омекне)
1 яйце
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
2-3 стръка пресен джоджен ( по-ароматни стават с мента, но нямах налична)
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. смлян кимион
Залейте булгура с 2 ч.ч. гореща вода или зеленчуков бульон и го оставете да набъбне.
Смесете каймата, булгура, яйцето, ситно нарязания пресен лук, чесън и джоджен, солта, черния пипер, кимиона, като от време на време добавяте малко вода, докато омесвате каймата. Оставете за 20 мин. в хладилника да се стегне и да се смесят ароматите. Разделете сместа на топчета с размер на яйце и ги оформете като кебапчета. След това ги нанижете на намазани с мазнина шишчета, като притискате хубаво с длани. Изпечете на скара или грил тиган с незалепващо покритие.
Е, снимките пак не станаха, както исках, но продължавам с опитите:)
В къщи минахме основно на салати или нещо набързо.
Днес имах повечеко време и реших да поглезя дребосъците. И двамата са традиционалисти и държат ястията да се подготвят по рецепта- никакви експерименти! Дълго се чудеха, преди да опитат днешните кюфтета с булгур, но накрая ги одобриха.
Бях хвърлила око на днешната рецепта още през лятото. Но вече мина в раздела "Любими".
Кюфтета с булгур (Орук)
(адаптирано от списание "Домашна кухня", брой 19/2011 год)
Порция: около 8- 10 броя
500 гр. телешка кайма (смляно шарено телешко месо)
1/2 ч.ч. ситен булгур (предварително накиснат в гореща вода да омекне)
1 яйце
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
2-3 стръка пресен джоджен ( по-ароматни стават с мента, но нямах налична)
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. смлян кимион
Залейте булгура с 2 ч.ч. гореща вода или зеленчуков бульон и го оставете да набъбне.
Смесете каймата, булгура, яйцето, ситно нарязания пресен лук, чесън и джоджен, солта, черния пипер, кимиона, като от време на време добавяте малко вода, докато омесвате каймата. Оставете за 20 мин. в хладилника да се стегне и да се смесят ароматите. Разделете сместа на топчета с размер на яйце и ги оформете като кебапчета. След това ги нанижете на намазани с мазнина шишчета, като притискате хубаво с длани. Изпечете на скара или грил тиган с незалепващо покритие.
Е, снимките пак не станаха, както исках, но продължавам с опитите:)
Страхотни са кюфтетата :) Бих хапнала няколко :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица от мен :)
Краси, аз също се позагубих за известно врема, но започвам да навестявам момичетата и блогчетата им.
ОтговорИзтриванеСтрахотни кюфтета, с удоволствие бих правила компания на Зори в хапването им.:-)))
Когато имаш време, намини през блогчето ми, там има нещо, което искам непременно са споделя с теб. Ето линка: http://magiasmoni.blogspot.com/2012/05/im-mai-regnet-es-wieder-lauter.html
Сърдечни поздрави и слънчеви майски дни!
Краси,много интересно ястие,което задължително ще пробвам!Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Миленче! Лесно и вкусно ястие.
ИзтриванеУспешна нова седмица!
Изглежда страхотно. И аз мисля да го пробвам.
ОтговорИзтриванеДОМАШНА КУХНЯ
Търсех рецепта за орук и сега попаднах на нея, но това не е правилната.
ОтговорИзтриванеОрук или Ичли кюфте не се прави така. Месото за запържва и се завива в кора приготвена от булгура и тогава се пържи.
на мен ми се пръснаха и не можах да ги изпържа
ОтговорИзтриване