сряда, 30 април 2014 г.

Печена агнешка плешка с картофи

Много празници ни се насъбраха. Скоро беше Великден, ето че идва и Гергьовден. Обичам самите  празници и суетата около тях, но не и многото почивни дни.  Учат ме на мързел:)  Не че не съм си заслужила мързела. Не съм кой знае какъв работохолик,  но празниците, празния град и спокойствието ме изнервят. Единственото предимство е, че намирам място за паркиране без проблем:) Тази година отложихме ходенето някъде по не толково приятни причини, като стомашен вирус например. Но това не  пречи да споделя рецепта за печено агнешко по идея на Bon Apetit. За чревоугодниците:)



Необходими продукти:

1,4 кг крехка плешка от младо агне

1 кг пресни дребни картофи
100 гр. масло + 20 гр. разтопено масло за картофите
2 с.л. соев сос
2 с.л. мед
3-4 скилидки чесън
сол на вкус
 3 стръка пресен джоджен
смлян бял пипер (може да го замените с черен или меланж)

150 мл бира
2-3 стръка джоджен


По повърхността на плешката правим дълбоки прорези с  остър нож. Стриваме скилидките чесън с малко сол на паста. Смесваме го добре със 100 гр. меко масло, соевия сос, меда и пипера.
Натриваме хубаво плешката от всички страни и оставяме на страна за около 1 час.

Измиваме добре картофите с четка, по едрите ги разделяме на 2, поставяме ги в тавичка. Посоляваме и поливаме с 20 гр. разтопено масло. Отгоре поставяме агнешката плешка, наливаме бирата, поръсваме с 2-3 стръка пресен джоджен и печем около 2 часа на 160 градуса до готовност. Увеличаваме фурната на 220 градуса и печем още 15 минути докато се получи така желаната коричка.

Върви чудесно с хубаво червено вино и зелена салата.


Приятно изкарване на празниците!

1 коментар:

  1. Чудесно изпечено агнешко и вкусно приготвено! Прекрасен месец май, мила и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване