неделя, 26 октомври 2014 г.

Първи сняг и малки мини пици


Снегът отново ни изненада.  Слава богу през последните топли дни успях да сменя гумите със зимни. Вчера сутринта пътят Драгичево- Владая беше затворен, а пътуването до София по магистрала "Люлин"- отчайващо дълто и досадно. Въпреки това софийските улици бяха красиви.Децата се радваха на снега и искаха да правят снежен човек. След почти лятното време до преди дни, сега обстановката повече прилича на коледна.
Топъл дом с червено вино и домашно приготвена храна, дълги семейни вечери с приятни разговори и писане на домашни. Сезонът вече е открит:)



У дома пиците са на особена почит. Почти всяко домакинство си има любима рецепта на пица, а кулинарните блогове изобилстват от традиционни до необичайни рецепти. От години тестото приготвям по рецепта на Гответе с мен, но точния линк в момента не го открпивам.

Днес ги приготвих по следната рецепта:

2 ч.ч. бяло брашно  (и още за поръсване или ако тестото е прекалено гъсто- още 1/2 ч.ч.)

1 1/2 ч.л. суха мая Д-р Йоткер
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.ч. приято топла вода
2 с.л. зехтин
2 стръка пресен розмарин, игличките нарязани на ситно

твърд български кашкавал (от години ползвам "Рожен")
синьо сирене
6 домати (на клонче)
маслинова паста*
пресен розмарин

Тестото приготвяте по традиционния начин като сипвате брашното в дълбока купа, прибавяте солта и разбърквате добре. В купа смесвате маята и захарта и заливате с 1/2 ч.ч. хладка вода да шупне. Правите кладенче в средата на брашното и сипвате маята. Прибавяте нарязания розмарин и зехтина и омесвате меко тесто. Поставяте в суха намазнена купа, покривате с намазнено фолио за свежо съхранение и оставяте да удвои обема си. Размесвате отново, като правите продълговато руло. Нарязвате на четири части.
Върху пекарска хартия, поръсена с брашно (за да хванат коричка отдолу) правите с ръце 4 мини пици. оставяте ги за 5 минути да починат, намазвате ги със зехтин и декорирате с нарязаните на шаейби домати (на които е махната течността), кашкавал и синьо сирене.
Едната я намазах с маслиновмата паста и отгоре с домати. Поливате ги с тънка струйка зехтин и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна за 20-25 минути на най-долното ниво на фурната. Изваждате ги и ги оставяте за 10 минути да починат. Може да ги полеете с няколко капки зехтин.











*Рецепта за маслинова паста


Продуктите са на око. Тази я направих с тези продукти:

200 гр. черни маслини без костилките
3-4 бр. сушени домати в зехтин
1 с.л. пресен розмарин, накълцан на ситно
2-3 с.л. зехтин

Слагате всичко в пасатора и пасирайте. Понякога слагам 1 бр. сварено яйце или 1 бр. кисела краставичка.




И честит имен ден на васички с името Димитър!

2 коментара:

  1. Краси, на фона на снежното време, тези пици
    изглеждат толкова сгряващи :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Ами готино си е като завали сняг:) особено посред лято, дето се казва:))) Снимката през стъклото е страхотна. Пиците са много готини хапки, а синьото сирене е едно от любимите ми. Изобщо цялата публикация ми е много по вкуса:))) Поздрави!

    ОтговорИзтриване