сряда, 15 февруари 2012 г.

Пиле с ориз


В къщи ориза е на почит. Дребосъците от малки обожават ориз под всякаква форма и от всякакъв вид- бял перлен, кафяв, продълговат и т.п. Даже се шегувах с тях, че ще станат като Наруто (любим наш герой от телевизията) с дръпнати очи. Спомням си, че синът ми, по подобие на Наруто, искаше да му правя оризови топки за обяд (т.е. сварен ориз, поднесен под формата на топче).

Днешната рецепта е доста тривиална- колко домакинства има, сигурно толкова рецепти за пиле с ориз има. Предлагам ви още един от вариант.

Необходими продукти:

6 - 8 бр. пилешки бутчета
1 ч.ч. ориз
1 морков
1 зелена чушка
1 гл. лук
2-3 скилидки чесън
2-3 с.л. олио/ масло

сол
чер пипер
мащерка
кимион
индийско орехче
червен пипер
дафинов лист
настъргана кора портокал



Смесете сол и сухите подправки на вкус. Хубаво подсушете месото и го натрийте добре с подправките. Оставете за 30-40 мин. в хладилника. В тиган задушете в олио за 1-2 минути чесън, прибавете лука, моркова и чушките и ги задушете леко. Прехвърлете в тавичка, прибавете изчистения и измит ориз. Посолете и объркайте добре. Добавете настърганата портокалова кора. Най-отгоре сложете месото, прибавете 1-2 бр.дафинов лист, залейте с 3 ч.ч. бульон (гореща вода). Най-накрая полейте с 2-3 с.л. олио или сложете парченца масло. Покрийте тавичката с фолио и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса около 20-25 минути или докато ориза поеме водата. 5-10 минути преди да е готово, махнете фолиото и оставете месото да се запече.

А зимата вече ми идва в повече...

 

2 коментара:

  1. Привет Краси и Честита Баба Марта!
    Здрави, румени, засмени!!!

    Аз днес попаднах на блога ти, проследявайки линка от коментара ти при мен - ще те следя с интерес!
    Прочетох и предният ти пост - много жалко, че се е случило така с предишният ти блог - едва ли обаче причината е в теб! Четох преди време, че такива неща се случвали понякога без конкретна причина или обяснения... Блоговете, които са на безплатен хостин (в Bloger, WordPress или друга блогуваща система), можело да бъдат изтрити от поддържащата ги система. По онова време не бях чувала това да се е случвало на някого (както с теб сега), но си представих как бих се ядосала, ако един ден, всичките което старателно съм записвала изчезне!!! Това бе причината, да взема решението за частен хостинг на блога ми...
    Надявам се и ти желая този път да нямаш никакви проблеми или подобни неприятни преживявания! Успех!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Баба Марта Краси :) Много здраве, щастие и любов в дома ти!
    За случката с блога ти, аз на няколко пъти се чудех къде изчезна, тъй като в началото, помня, блога ти и това, че рядко публикуваше, след това реших веднъж да влеза и нямаше и помен от него ... позачудих, се ... А сега разбирам , че имаш нов, съжалявам за причините и аз имам често проблеми с блогър и ми изчезват много неща и ми ограничава опции ... и т.н. но се замислям за нещо платено, ще проуча :)
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване