Това е една от онези рецепти, които не представляват кой знае какъв кулинарен шедьовър, но пък се приготвят страшно лесно и почти веднага стават любими. А и могат да се приготвят целегодишно.
И така, необходими са ви:
1 портокал (по възможност био)*
1 лимон (по възможност био)
300 гр. захар
1,5 литра вода
Цитрусовите плодове измивате хубаво с четка и ги поставяте в камерата да замръзнат за около 5-6 часа. След това ги настъргвате на едро ренде заедно с кората, сипвате захарта (като количеството може да намалите или увеличите- при мен се получи не много сладък сироп) и доливате вода в съотношение захар: вода 1:4. Оставяте в хладилника да престои 24 часа. След това прецеждате през финна цедка или, най-добре, с тензух.
Наливате сока в кана с много лед и готово.
Не зная колко траен е сока, защото у нас не се задържа за дълго:)
* Количеството на цитрусите може да е по ваш вкус- 2 портокала и 1 лимон или 1 портокал и 2 лимона или само 2 портокала. Ако опитвате с грейпфрут, мой съвет е, след като го извадите от камерата, да го оставите за 5-6 минути да се отпусне и да обелите кората и бялата ципа, доколкото е възможно. Едва тогава го рендосайте.
Не изхвърляйте рендосаните плодове- от тях можете да направите желе или сладко.
И така, необходими са ви:
1 портокал (по възможност био)*
1 лимон (по възможност био)
300 гр. захар
1,5 литра вода
Цитрусовите плодове измивате хубаво с четка и ги поставяте в камерата да замръзнат за около 5-6 часа. След това ги настъргвате на едро ренде заедно с кората, сипвате захарта (като количеството може да намалите или увеличите- при мен се получи не много сладък сироп) и доливате вода в съотношение захар: вода 1:4. Оставяте в хладилника да престои 24 часа. След това прецеждате през финна цедка или, най-добре, с тензух.
Наливате сока в кана с много лед и готово.
Не зная колко траен е сока, защото у нас не се задържа за дълго:)
* Количеството на цитрусите може да е по ваш вкус- 2 портокала и 1 лимон или 1 портокал и 2 лимона или само 2 портокала. Ако опитвате с грейпфрут, мой съвет е, след като го извадите от камерата, да го оставите за 5-6 минути да се отпусне и да обелите кората и бялата ципа, доколкото е възможно. Едва тогава го рендосайте.
Не изхвърляйте рендосаните плодове- от тях можете да направите желе или сладко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар