сряда, 15 февруари 2012 г.

Пиле с ориз


В къщи ориза е на почит. Дребосъците от малки обожават ориз под всякаква форма и от всякакъв вид- бял перлен, кафяв, продълговат и т.п. Даже се шегувах с тях, че ще станат като Наруто (любим наш герой от телевизията) с дръпнати очи. Спомням си, че синът ми, по подобие на Наруто, искаше да му правя оризови топки за обяд (т.е. сварен ориз, поднесен под формата на топче).

Днешната рецепта е доста тривиална- колко домакинства има, сигурно толкова рецепти за пиле с ориз има. Предлагам ви още един от вариант.

Необходими продукти:

6 - 8 бр. пилешки бутчета
1 ч.ч. ориз
1 морков
1 зелена чушка
1 гл. лук
2-3 скилидки чесън
2-3 с.л. олио/ масло

сол
чер пипер
мащерка
кимион
индийско орехче
червен пипер
дафинов лист
настъргана кора портокал



Смесете сол и сухите подправки на вкус. Хубаво подсушете месото и го натрийте добре с подправките. Оставете за 30-40 мин. в хладилника. В тиган задушете в олио за 1-2 минути чесън, прибавете лука, моркова и чушките и ги задушете леко. Прехвърлете в тавичка, прибавете изчистения и измит ориз. Посолете и объркайте добре. Добавете настърганата портокалова кора. Най-отгоре сложете месото, прибавете 1-2 бр.дафинов лист, залейте с 3 ч.ч. бульон (гореща вода). Най-накрая полейте с 2-3 с.л. олио или сложете парченца масло. Покрийте тавичката с фолио и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса около 20-25 минути или докато ориза поеме водата. 5-10 минути преди да е готово, махнете фолиото и оставете месото да се запече.

А зимата вече ми идва в повече...

 

вторник, 14 февруари 2012 г.

Нещо като начало....

Не знам какво стана, но днес установих, че блога Cooking&Health, който водя от време на време има- няма вече 11 месеца, е изтрит. Не знам от кой и не знам защо. Блогът не е популярен, не е посещаван много, не е четен много и кому е пречил..... Но както и да е, трябва да съм позитивна, и понеже не се отказвам лесно, особено когато нямам никаква вина за провалите си, съм амбицирана да започна отново (не за първи път в живота си ..).

 И така, без никаква предварителна подготовка, нито притеснения относно непубликувания ми Св.Валентински материал или за качеството на снимките, днес ще публикувам обикновена българска гозба- Яхния зелен боб.







Какво е необходимо:

пресен зелен боб (аз имах замразен във фризера)
1 морков, нарязан на ситни кубчета или настърган
3 с.л. доматена салца (или 1 малък домат, настърган)
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. брашно
2-3 с.л. олио
чер пипер
чубрица
щипка захар

В олио задушете за 1-2 мин. нарязания кромид лук и моркова. В тенджера със студена вода сложете зеления боб да заври. Прибавете лука, моркова и олиото, в което сте разтворили червения пипер. След 10 минути прибавете доматената салца, щипка захар и чубрицата. Посолете на вкус и добавете черния пипер. Намалете котлона и оставете ястието да къкри 25-30 минути. Прибавете чесъна и предварително размитото с 1-2 с.л. от врящия бульон брашно. След 5-6 мин. изключете котлона и оставете ястието  още 5-10 мин. на котлона. Поднесете гарнирано с 1 с.л. кисело мляко или заквасена сметана.