петък, 17 октомври 2014 г.

Ръжени хлебчета с босилек

Позагубих се на последък, но все не остава време за снимки. Но готвенето си върви ежедневно. Няма как с тинейджъри в къщи. Още от вратата вместо "Здрасти" викат "Дай да ям" и докато се обърнеш- всичко е ометено:).

Босилекът в къщи е на огромна почит. Слагам го почти навсякъде.

Ето какво прочетох в Уикипедия за босилека:
 С босилека са свързани много поверия и легенди. В Индия босилекът е „обречен“ на бог Вишну, защото предпазва от ужасната митична змия, която „убива с очи“. В Египет се е използвал при балсамирането на мъртвите. По време на Римската империя поднесен стрък босилек е бил знак за изразяване на любов. В Мексико се е смятало, че ако носиш стръкче босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е вечно верен. В Европа през средните векове хората смятали, че под него се развъждат скорпиони. От гръцки неговото име се превежда като „крал”, а според индийската религия той е свещен аромат.

А баба го отглеждаше на перваза на прозореца, защото предпазвал от комари и мухи.


 Вдъхновена от няколко рецепти за содени хлебчета във вашите блогове, днес предлагам такива с ръжено брашно и босилек.



И така, ето как ги правя аз.

Необходими продукти:

1 1/2 ч.ч бяло брашно
1 1/2 ч.ч.  ръжено брашно
1 ч.ч. хладка вода (ако се наложи- може да добавите още 1/4 ч.ч.)
3 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
босилек (около 1/2 връзка или 3-4 стръка)

В дълбока купа се пресяват брашната. Прави се кладенче, в което се сипва солта, захарта, содата, оцета и нарязания на ситно босилек. Водата се добавя постепенно на части и се замесва меко тесто. Оформят се 5-6 топки, които се овалват в брашно и се оставят да починат 10 минути.
Подреждат се върху хартия за печене, можете да направите разрез на кръст.. Тавата се слага в предварително загрята фурна на 180 минути  и се пекат около 20 минути.

Добър апетит!




3 коментара:

  1. Краси, много апетитно изглеждат хлебчетата ти!
    И ухаят прекрасно!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. :))) как ме усмихна:) Да ти кажа и малки и с големи все обичат да си хапват. А пък с такава мама като теб да готви вкусничко, поздрава би трябвало да те ласкае. Страхотни хлебчета, поздрави!

    ОтговорИзтриване