вторник, 4 ноември 2014 г.

Сладкиш с кестени и круши

Преминаха празни(ците) без особени мероприятия от наша страна (с изключение на организираното посещение на филм в МОЛ-а от училището на дъщерята).Неразбрах, защо петъкът беше неучебен ден. Така и не усетихме Деня на народните будители или Хелоуин. Чудя се, защо изобщо е обявен за празничен 1-ви ноември, като от години няма някакви смислени мероприятия в училище. Полемика се завихри за Хелоуин в интернет и ФБ по този въпрос- от "езически" и "чужд" празник до аплодисменти за налагането му в България. При липсата на други достъпни забавления, шоуто в МОЛ-а е достатъчно достъпно, евтино и не се изисква подготовка в къщи.
Нашата подготовка за този празник се състоеше само в една малка тиква. Дори не си направих труд да направя тиквен фенер.


А есента се опитва да се върне след няколкото почти зимни дни.













 През уикенда се отдадохме на приготвяне на десерти и туршии.


Сладкиш с кестени и круши



6 бр. точени кори  (обикновено използвам корите, печени на сач от Lidl, но в момента се бяха изчерпали)
60 гр. разтопено масло
500 гр. сварени кестени, направени на пюре по рецептата на Йоли
2- 3 бр. круши
375 гр. (една опаковка) дуче ди лече ("Сгушчонка")
1 с.л. винилова захар
1 с.л. кристална захар- за поръсване
по избор- филирани бадеми- за поръсване

Намаслете добре кръгла дълбока тава. Вземете 2 бр. кори за баница, поставнете ги в тавата и ги намажете с масло. Отгоре поставете още 2 бр. кори за баница, така че краищата да се разминават и пак намажете с масло, така и с друите 2 кори. Отгоре на тънък пласт разтелете кестеновото пюре на равномерен слой. Отгоре залейте с дуче ди лече.
Нарежете крушите на половинки, а след това на тънки резени. Наредете ги и поръсете с 1 с.л. ванилова захар.
Сгънете краищата внимателно на руло, намажете обилно с масло и наръсете с кристална захар или филирани бадеми.
Печете на 180 градуса около 25 мин.




Децата не обичат кестени и вкусът им беше "странен", но вие може да ги замените с орехова паста или пасирани на дребно бадеми.

Добър апетит!

3 коментара:

  1. Краси, това е неустоимо вълшебство!
    Обичам кестени и ще трябва да си поиграя :)
    Поздрави и повече усмивки през седмицата!

    ОтговорИзтриване
  2. Направо си е празник с такъв неустоим сладкиш! Много красиви снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз полемиката във фейсбук явно съм я проспала, а много слушах и четох за нея. Факт е, че евтиното и комерсиалното винаги са едни гърди напред. Не че знам какво да предложа на децата за будителите, но в този период си имам други празници за празнуване и американската простотия ме лишава от деца, с които да споделя семейно личния си празник. Та да се върнем на сладкиша- като изключим приготвянето на кестеново пюре, което си е тудоемко, сладкишът ти много-много ми хареса. Поздрав, Краси!

    ОтговорИзтриване