понеделник, 27 октомври 2014 г.

Банички на тиган с извара и песто

Понеделник сутрин. Не е най-любимия ми момент.Всички вече са по задачи, а мен ме чака препълнен график от срещи и работа. За това на бързо- банички на тиган с извара и песто.




Необходими продукти:
1 пакет кори (аз използвам и много харесвам корите Duetti, препечени на сач, които продават в Lidl)
4 бр. яйца
200 гр.  извара (моята беше домашна и обезсолена и се наложи да добавя сол)
100 гр. разтопено масло (купувам немско или френско)
4-5 с.л. босилково песто (а може да го замените и с магданозено или от печени чушки*)
кората на 1/2 лимон

Тези кори са 3 н брой и доста дебели. Затова ги разрязвам на четири парчета.
Слагате тиган с тефлоново покритие на силен котлон. През това време разрязвате всяка от корите на 4 части. Разбивате яйцата с изварата, пестото, лимоновата кора, добавяте сол на вкус. Мажете всяка четвъртинка с обилно с разтопено масло и слагате по 1 с.л. от плънката, като заравнявате на тънък слой. Важно е, за да не се скъсат корите и да изтече от плънката. Завивате на квадрат или триъгълник като плик, като внимателно прегъвате крайчетата. Намазвате горната страна обилно с масло.
Намазвате загретия тиган с малко масло и слагате баничките с намазаната страна надолу. Намалявате котлона до умерена степен и печете за 5-6 минути от всяка страна, докато отдолу хване коричка. Всяка извадена баничка намазвам отново с масло.








неделя, 26 октомври 2014 г.

Първи сняг и малки мини пици


Снегът отново ни изненада.  Слава богу през последните топли дни успях да сменя гумите със зимни. Вчера сутринта пътят Драгичево- Владая беше затворен, а пътуването до София по магистрала "Люлин"- отчайващо дълто и досадно. Въпреки това софийските улици бяха красиви.Децата се радваха на снега и искаха да правят снежен човек. След почти лятното време до преди дни, сега обстановката повече прилича на коледна.
Топъл дом с червено вино и домашно приготвена храна, дълги семейни вечери с приятни разговори и писане на домашни. Сезонът вече е открит:)



У дома пиците са на особена почит. Почти всяко домакинство си има любима рецепта на пица, а кулинарните блогове изобилстват от традиционни до необичайни рецепти. От години тестото приготвям по рецепта на Гответе с мен, но точния линк в момента не го открпивам.

Днес ги приготвих по следната рецепта:

2 ч.ч. бяло брашно  (и още за поръсване или ако тестото е прекалено гъсто- още 1/2 ч.ч.)

1 1/2 ч.л. суха мая Д-р Йоткер
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.ч. приято топла вода
2 с.л. зехтин
2 стръка пресен розмарин, игличките нарязани на ситно

твърд български кашкавал (от години ползвам "Рожен")
синьо сирене
6 домати (на клонче)
маслинова паста*
пресен розмарин

Тестото приготвяте по традиционния начин като сипвате брашното в дълбока купа, прибавяте солта и разбърквате добре. В купа смесвате маята и захарта и заливате с 1/2 ч.ч. хладка вода да шупне. Правите кладенче в средата на брашното и сипвате маята. Прибавяте нарязания розмарин и зехтина и омесвате меко тесто. Поставяте в суха намазнена купа, покривате с намазнено фолио за свежо съхранение и оставяте да удвои обема си. Размесвате отново, като правите продълговато руло. Нарязвате на четири части.
Върху пекарска хартия, поръсена с брашно (за да хванат коричка отдолу) правите с ръце 4 мини пици. оставяте ги за 5 минути да починат, намазвате ги със зехтин и декорирате с нарязаните на шаейби домати (на които е махната течността), кашкавал и синьо сирене.
Едната я намазах с маслиновмата паста и отгоре с домати. Поливате ги с тънка струйка зехтин и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна за 20-25 минути на най-долното ниво на фурната. Изваждате ги и ги оставяте за 10 минути да починат. Може да ги полеете с няколко капки зехтин.











*Рецепта за маслинова паста


Продуктите са на око. Тази я направих с тези продукти:

200 гр. черни маслини без костилките
3-4 бр. сушени домати в зехтин
1 с.л. пресен розмарин, накълцан на ситно
2-3 с.л. зехтин

Слагате всичко в пасатора и пасирайте. Понякога слагам 1 бр. сварено яйце или 1 бр. кисела краставичка.




И честит имен ден на васички с името Димитър!

четвъртък, 23 октомври 2014 г.

Пълнозърнести спагети с ментов сос

9,30 часа. Мъгла и 3 градуса навън. Листата на дърветата  не са опадали и още си личи есента.  Мразя я. Защото след нея идва студът и зимата. Единствено ме стопля мисълта, че  при този студ и ранно стъмване все повече ще прекарваме семейството заедно. Ще готвим задно, ще слагаме и прибираме масата, ще правим планове за пътувания и идващи празници. И , естествено, ученето, колкото и досадно да  се вижда на тинейджйрите.

 И идващите коледно-новогодишни празници, разбира се. Дъщеря ми казва, че Коледа навсякъде е скучна, но активно участва в декорацията и украсата на елхата. Досега Коледа без елха не е имало. Забавляваме се да направим всяка година различна украса и декорация на дома.

 Защо се размечтах за Коледа, още е рано и температурите са все още над нулата....
Може би заради мъглата и рязкото застудяване.

Днес предлагам рецепта за пълнозърнасти спагети с ментов сос, както и вариация със сос от чушки. Както съм казвала много пъти, спагетите и пиците ни са любимата храна с доста вариации по темата.

Млечен сос с мента и кашу


50 грама сурово кашу
5-6 с.л. нискомаслено кисело мляко (моето беше 2%)
2 с.л. вода
3 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
5 стръка прясна мента
сол и черен пипер на вкус
пармезан

Първата стъпка е да запечете кашуто в тиган с незалепващо покритие без мазнина, без да го препичате.
В блендер или пасатор прибавяте кашуто, 4 стръка мента, млякото, 2 с.л. вода, зехтина, лимоновия сок, солта и черния пипер и смиляте.

Варите спагетите в силно подсолена вода според указанията на опаковката. Моите бяха тънки и им бе нужно 9 минути.

В купа сипвате сока на 1 лимон, 2-3 супени лъжици зехтин и 1 с.л. ситно настърган пармезан. Отцеждате спагетите, като запазвате 2 черпака от водата, в която са врели.
Сипвате горещите спагети в купата и разбърквате всичко. От топлината сосът се сгъстява и лимона, зехтина и пармезана полепват по спагетите. Прибавяте млечния сос и разбърквате добра. Ако ви се виждат сухи, прибавяте малко от водата, в която са се варили.
Украсявате с листата от останалия стрък мента и поръсвате с пармезан.







Спагети със сос от крема сирене и печени зелени чушки


Начина на приготвяне е подобен, както горната рецепта. Затова давам само рецептата за соса

125 гр. крема сирене
3 печени зелени чушки (може и с червени)
 2-3 скилидки чесън
1 с.л. вода
2-3 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
3-4 стръка магданоз
5-6 ореха

Слагате всичко в блендер и пасирате.


И малко есенни снимки от двора на блока ни.





С пожелания за добро настроение и повече топлина и уют:)

петък, 17 октомври 2014 г.

Ръжени хлебчета с босилек

Позагубих се на последък, но все не остава време за снимки. Но готвенето си върви ежедневно. Няма как с тинейджъри в къщи. Още от вратата вместо "Здрасти" викат "Дай да ям" и докато се обърнеш- всичко е ометено:).

Босилекът в къщи е на огромна почит. Слагам го почти навсякъде.

Ето какво прочетох в Уикипедия за босилека:
 С босилека са свързани много поверия и легенди. В Индия босилекът е „обречен“ на бог Вишну, защото предпазва от ужасната митична змия, която „убива с очи“. В Египет се е използвал при балсамирането на мъртвите. По време на Римската империя поднесен стрък босилек е бил знак за изразяване на любов. В Мексико се е смятало, че ако носиш стръкче босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е вечно верен. В Европа през средните векове хората смятали, че под него се развъждат скорпиони. От гръцки неговото име се превежда като „крал”, а според индийската религия той е свещен аромат.

А баба го отглеждаше на перваза на прозореца, защото предпазвал от комари и мухи.


 Вдъхновена от няколко рецепти за содени хлебчета във вашите блогове, днес предлагам такива с ръжено брашно и босилек.



И така, ето как ги правя аз.

Необходими продукти:

1 1/2 ч.ч бяло брашно
1 1/2 ч.ч.  ръжено брашно
1 ч.ч. хладка вода (ако се наложи- може да добавите още 1/4 ч.ч.)
3 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
босилек (около 1/2 връзка или 3-4 стръка)

В дълбока купа се пресяват брашната. Прави се кладенче, в което се сипва солта, захарта, содата, оцета и нарязания на ситно босилек. Водата се добавя постепенно на части и се замесва меко тесто. Оформят се 5-6 топки, които се овалват в брашно и се оставят да починат 10 минути.
Подреждат се върху хартия за печене, можете да направите разрез на кръст.. Тавата се слага в предварително загрята фурна на 180 минути  и се пекат около 20 минути.

Добър апетит!