четвъртък, 19 юли 2012 г.

Тиквички- лодки

Лятото е време за почивка. От както започнаха жегите, рядко се задържам в кухнята- предимно салата, нещо набързо, пак салата, плодове,  плодова салата... Общо- взето това е дневното меню.
И днешната рецепта е нещо набързо- общо време за приготвяне заедно с подготовката на продуктите- 30 минути (е, не е най-експресната:)

Необходими продукти (за 2 порции):

4 бр. тиквички
100 гр. заквасена сметана
2 яйца
100 гр. сирене
индийско орехче, бял пипер

За маслените трохи:

1 филия стар хляб
2 с.л. зехтин
50 гр.кашкавал

За млечния сос:

200 гр. кисело мляко
2-3 стръка копър
1-2 скилидки чесън



Разрязваме тиквичките наполовина по дължината им. Внимателно с лъжица издълбаваме семето, осоляваме и ги оставяме 15-20 мин. да се отцедят от горчивия сок. През това време разбиваме двете яйца със заквасената сметана, добавяме натрошеното сирене, подправяме с индийско орехче и бял/ черен пипер. Ако сиренето не е солено, посолете на вкус.
В намаслена тавичка подреждаме половинките тиквички, като предварително леко сме ги подрязали от долната страна така, че да стоят стабилно. С лъжица сипваме от плънката. Поръсваме с тънка струйка зехтин и печем около 15-20 минути. През това време приготвяме маслените трохи, като изрязваме срединката от филията хляб и я правим на трохи. Прибавяме 2 с.л зехтин и омесваме с ръка хубаво, докато хляба се омазни. Добавяме настъргания кашкавал и с получената смес поръсваме всяка тиквичка. Запичаме още около 5-6 минути до златисто.
Може да поднесете със млечен сос, приготвен от киселото мляко, наситнения копър и счукания чесън.
При мен този сос липсва, защото в къщи дребосъците му се мръщят...


Няма коментари:

Публикуване на коментар