неделя, 26 август 2012 г.

Moleskine@

Отдавна го чаках..... Пресмятах седмиците, чудех се къде е и когато онази вечер получих e-mail, че е моя ред, вече нямах търпение!
 В главата си имах няколко идеи за техниката, цветовете, най-общо изгледа, бях започнала да подготвям предварително материали, но.... Винаги има едно "но"- правиш едни планове , а на края резултата е съвсем различен:) Първо мислех да е в синьо, онова хубаво наситено синьо като на Ками, но като видях, че ме е изпреварила:) с цвета, реших да е декупаж, но накрая стана нещо различно. Цялата идея дойде от надписа върху една тениска на Esprit, която си купих миналата година. Реших, че е много подходяща  за този проект и така се получи това:






Вие ще кажете дали ви харесва. Приемам всяка конструктивна критика, така че не ми спестявайте нищо:)
Благодаря на Тони за този проект "Предай нататък". Искам да видя целия проект в готов вид. До тук страничките са страхотни. Ако знаете на живо колко са чудесни:)

Хубав уикенд!

четвъртък, 16 август 2012 г.

Цитрусов сок

Това е една от онези рецепти, които не представляват кой знае какъв кулинарен шедьовър, но пък се приготвят страшно лесно и почти веднага стават любими. А и могат да се приготвят целегодишно.
И така, необходими са ви:
1 портокал (по възможност био)*
1 лимон (по възможност био)
300 гр. захар
1,5 литра  вода

 Цитрусовите плодове измивате хубаво с четка и ги поставяте в камерата да замръзнат за около 5-6 часа. След това ги настъргвате на едро ренде заедно с кората, сипвате захарта (като количеството може да намалите или увеличите- при мен се получи не много сладък сироп) и доливате вода в съотношение захар: вода 1:4. Оставяте в хладилника да престои 24 часа. След това прецеждате през финна цедка или, най-добре, с тензух.
Наливате сока в кана с много лед и готово.
Не зная колко траен е сока, защото у нас не се задържа за дълго:)

* Количеството на цитрусите може да е по ваш вкус- 2 портокала и 1 лимон или 1 портокал и 2 лимона или само 2 портокала. Ако опитвате с грейпфрут, мой съвет е, след като го извадите от камерата, да го оставите за 5-6 минути да се отпусне и да обелите кората и бялата ципа, доколкото е възможно. Едва тогава го рендосайте.
Не изхвърляйте рендосаните плодове- от тях можете да направите желе или сладко.