петък, 14 февруари 2014 г.

За празниците през февруари и едни мърфини- понички

Когато бях млад тинейджър си нямахме от понятие за този празник. След години, след като се бях сдобила вече със съпруг и бебе на път, започна плаха вълна от желаещи да го празнуват. Обикновено отивахме в квартално ресторантче и го празнуваме тихо. След няколко години половинът заяви, че предпочита да празнува Трифон Зарезан вместо Свети Валентин, въпреки че любовта още не си беше отишла. Днес отвсякъде ме гледат сърца, мечета, витрини изцяло в червено , странни съчетания на бельо, граничещи на места с вулгарността.Харесват ми единствено  цветарските магазини с голямото разнообразие на цветове и свежи цветя. Не съм против празника, а съм против неговата комерсиализация. Въпреки, че ми е мило, като гледам как големият тийн се вълнува. Отчетохме се с голям мечок и червена роза, разбира се.:) 




И мърфини, с които да почерпи.


            Мърфини- понички 
(10-12 бр. в зависимост от формите)

Рецептата е от списание GoodFood бр.54/2012

Продукти:

130 г. кристална захар (аз ползвах кафява)
200 гр. брашно
1 ч.л. сода
100 мл. кисело мляко
2 големи яйца
1 пакетче ванилена захар на Др Йоткер
125 гр. масло, разтопено
10 ч.л. шипков мармалад

200 гр. пудра захар за овалване

Разтопете маслото на котлона и го оставете малко да изстине. В купа смесете кристалната захар, брашното, содата и ванилената захар. Отделно разбийте яйцата и киселото мляко с телена бъркалка. Прибавете ги към сухата смес, като след това сипете и разтопеното масло. Разбъркайте хубаво с шпатула. Получава се пухкаво кексово тесто.

Намазнете с масло форми за мърфини. Ползвах отделни силиконови формички за мърфини и  се получиха 10 бр. Напълнете ги 2/3 със сместа, като в средата слагате по 1 ч.л. сладко, след това запълнете формите. 

Загрейте фурната на 200 градуса (180 градуса с вентилатор) и печете 15-16 минути докато се надуят и станат златисти. Не трябва да ги препичате, при пипане трябва да пружинират. 

Оставят се да изстинат няколко минути. След това ги извадете от формите и ги оваляйте в пудрата захар.



2 коментара:

  1. Честит празник! Чудесни са кексчетата, красиви и много вкусни! Желая ти винаги Любовта да е около теб и с теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Краси, и аз така- насаден ми е този празник, както и онзи другия на 31.10. Слава Богу, имам си лични поводи да ги отсвиря и двата и да се насладя на моите си празници;) Но пък тийновете са друга "бира";) Чакам и моите да ги тресне някой ден едно сърце през главата и да се чудим на кой да угодим;) Хубавки мъфинки!
    Хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване