петък, 28 февруари 2014 г.

Краят на режима и примерно меню за след това

По независещи от мен причини се наложи да прекратя Житния режим след петия ден и да започна спешно със захранването. Радвам се, че успях да издържа 5 дни изцяло на режима, а от шестия заместих на обяд житото с "ангелска" супа- варени картофи с малко магданоз и лимонов сок. С изключение на шестия ден, където имах ужасно главоболие и виене на свят, останалите дни минаха много много спокойно. Днес, в края на десетия ден от започване на същинското "житуване" се чувствам пълна с енергия, спокойна и позитивна. Дори сутришните упражнения ми се струват приятни и лесни:)

Оказа се истина, че захранването е по-трудната част от режима. При малка грешка в храненето или по-твърда храна проблемите със стомаха са неизбежни.

Ще дам по дни моето захранване с коментар относно грешките.
Аз съм работеща жена и по-голяма част от дневния режим съм принудена да изпълнявам в офиса. Така, че менюто е пригодено за делови хора.
 

Много важна е подготовката за режима- 10 дни преди да започнете, намалете количеството храна, изключете напълно месото, а към петия ден- и млечните продукти. Така по време на режима по-малко ще изпитвате глад и организмът ще е подготвен за малкото количество калории, които ще приема.

Пийте много вода. Чашата гореща вода, билковия чай и чашата прясно изцеден сок не са достатъчни. Всеки ден допълнително изпивах още около 1,50 л. вода на стайна температура или по-топла (в зависимост дали има къде да я стопля). Понякога прибавях няколко капки лимон. Хубаво е да я пиета поне 1 час преди или след храненията.

По време на "житуването" си направете списък с примерно меню за захранването. Така всеки ден ще може да си набавяте пресни плодове и зеленчуци и да си създадете по- добра организация при приготвянето на храната. Аз имам късмета да разполагам с продукти, произведени на село от свекър ми. Единственото изключение беше за портокалите и бананите.
Ако нямате такава възможност, най-добре е да потърсите сезонни зеленчуци директно от бабите на пазара.

Захранването трае толкова дни, колкото сте били на същинското "житуване". Аз трябваше спешно да прекратя режима, за да имам поне 5 дни за захранване. Затова долу посочените ястия са предимно варени.  След 6 ден може да включвате постепенно и печени храни. В ето този пост  и този има много информация за това, кога да включвате различни групи храни в режима.

И така:

1)  Първи ден
- сутрин:
* 1 чаша топла вода с лимон и мед,
* 1 ябълка половин час след чашата вода
* 3 ореха, половин час след ябълката
* 30 гр. покълнат лимец, половин час след орехита

- преди обяд:
* 1 чаша билков чай - най-малко един час след лимеца

- обяд:
*  1 ябълка
* "ангелска" супа- полови час след яденето
Сварявате 3 средно големи, обелени цели картофи с 2 стръка ситно нарязан магданоз в 0,500 литър вода. Количеството го разделих на 2 пъти. Тъй като трябваше да го консумирам в офиса, пасирах картофите с малко вода, след това добавих от бульона, така че стана рядка картофена каша. Овкусих с 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок.

- след обяд:
* 3 ореха
* билков чай

- вечерта:
* 1 ябълка
* 3 ореха, половин час след ябълките
* 30 гр.покълнат лимец, половин час след орехите

2) втори ден
- сутрин:
* 1 чаша гореща вода с лимонов сок и 1 ч.л. мед
* 1 портокал- половин час след чашата вода

- преди обяд:
* билков чай
* 3 ореха

- обяд
* 1 ябълка
* "ангелска" супа от предни яден, половин час след ябълката

- следобяд
* 1 чаша прясно изцеден сок от моркови

- вечеря
* салата от 1 бр. сурова тиквичка, 1 бр. морков, 1 стрък магданоз, овкусено със сока от 1/2 лимон и шепа накиснати за 6 часа слънчогледови семки.
Тук проблемът дойде от това, че бях сложила и листата от 1 стрък целина, които едри и твърди. Проблемите ми със стомаха бяха неизбежни:( Затова целината я оставих за след захранването с изключение на прясно изцеден сок.



3) Трети ден:
- сутрин
* 1 чаша гореща вода с лимонов сок и мед
* 1 портокал, половин час след водата

- преди обед
* ядки, билков чай
Тук пробвах със кайсиеви, които дори и накиснати от предната вечер ми създадоха малко неразположение. Затова ги замених с орехи.
*
- обяд
* 1 ябълка, половин час преди хранене
* картофена салата
3 средно големи сварени картофи, 1 стрък магданоз, 1 перце пресен лук, сока на 1/2 лимон, 1 с.л. студенопресован зехтин

- след обед
* 1 ябълка, зелен чай
* орехи, половин час след ябълките

- вечеря
* Салата от кафява леща
1 ч.ч. леща се залива с 3 чаши вода, кипва се и се вари на умерен огън около 20 минути или докато лещата се свари. Изцежда се много хубаво, най-добре да тръскате гевгира продължително, докато се уверите, че цялата вода се е отцедила. Прибавяте перцата от 1 стрък пресен лук, 1 стрък магданоз, 3-4 бр. безсолни маслини, нарязани на ситно (аз имах обезсолени Каламата). Овкусявате със сока на 1/2 малък лимон и тънка струйка зехтин екстра върджин. Преди ядене оставяте в хладилника за около 1/2 час да поеме от лим. сок.

* Тази салата можете да я направите и с булгур, кус кус, елда


4) Четвърти ден

- сутрин
* 1 чаша гореща вода с лимонов сок и 1 ч.л. мед
* 1 чаша прясно изцеден сок от моркови, 2 стръка целина и 2 стръка магданоз

- преди обяд
* 1 банан, билков чай

- обяд
* 1 ябълка
* Салата леща от предната вечер, половин час след ябълката

- след обед
* 1 банан,
* 1 кафе еспресо без захар, мляко или други добавки

- вечеря
* Зелена салата- 3 листа от крехка маруля, 3 перца от стрък пресе лук, 2 стрък амагданоз, 1 бр. репичка, 1 с.л. зехтин екстра върджин и соскът на 1/2 лимон, поръсена със накиснати слънчогледови семки


* Ориз със зеленчуци и малко житни кълнове
1 ч.ч. ориз се измива под студена вода и се залива с 3 ч.ч. вода. Прибавят се 2 цели колелца лимон. Котлонът се загрява на максимална степен. След като заври, котлона се намалява на минималното, тенджерата се похлупва добре с капак и се оставя 20 мин. докато по повърхността се появят дупки и се течността се абсорбира.  Оризът се разравя с вилица и се прибавят предварително бланширан грах, 1/2 средно голям морков, нарязан с белачката на тънки люспи, 1 стрък магданоз и шепа пшенични кълнове ( шепа пшеница/ лимец заливам с топла изворна вода в гюведже, покривам с парче марля, затварям капака и оставям на стайна температура за 3 денонощия. Важно е на 8-12 часа да се сменя водата, защото иначе се вкисва. Марлята позволява да се изцежда по-лесно, без да се нарушават кълновете. Измива се внимателно да не се нарушат кълновете. Този път поради невнимание кълновете малко се смачкаха и ги махнах от зърната.По този начин се приготвя лимеца и за същинското "житуване", само че за 24-36 часа, тъй като кълновете трябва само да са покълнали). Подправя се с няколко капки лимонов сок и 1-2 с.л. зехтин екстра върджин.



5) Пети ден

Тук режима малко се наруши предвид дневният ми график и изискването сутрин да не закусвам.

- сутрин
* 1 чаша гореща вода с лимонов сок

- преди обяд
* 1 банан

- обяд
* зелена салата ( като предния ден)
* 1 филия пълнозърнест хляб с домашна лютеница, парченце сирене

- следобед
* 1 банан и 4-5 бр. сушени кайсии
* билков чай

- вечеря
* салата от айсберг, перца пресен лук, 3 бр. чери домати, сокът на 1/2 малък лимон, 2 с.л. зехтин, смлени орехи
* спагети с песто от коприва и крема сирене ( рецептата е на Марта и единственото изменение при мен е липсата на чесъна, солта и черния пипер)

И така, мисията за мен е изпълнена!
Режимът го правих с цел прочистване, а не отслабване, затова не си следя теглото. Чувствам, че съм свалила някой излишен килограм, но по-важното е, че се заредих с енергия и чак сега усещам вкуса на истинската храна. Всичко ми е много вкусно:)


Дано съм била полезна си информацията.

3 коментара:

  1. Краси, радвам се, че си приключила успешно режима :)
    Наистина захранването е най-трудната част от режима.
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления и благодаря за подробната информация :)

    ОтговорИзтриване
  3. ¸.•°♪✿
    Este post está delicioso e muito agradável.

    Boa semana.
    Beijinhos do Brasil

    ¸.•°♪✿✿º°。✿

    ОтговорИзтриване