понеделник, 12 май 2014 г.

Бърза кухня: Сьомга със млечен сос

Като всяка работеща жена не винаги имам време да приготвя сносна вечеря. Затова залагам на рецепти, които се приготвят лесно, като за част от тях имам предварително направени заготовки. И така, ще споделя част от любимите бързи рецепти, които изгладнелите тинейджъри в къщи обожават и засега не са им омръзнали.  Задължително са съпроводени с огромна купа свежа салата според сезона.

И така, рецепта № 1 (може би като най-прясно приготвена). В къщи обожаваме песто и го използвам много често по различни поводи.
За съжаление фотоапаратът не беше под ръка, затова се извинявам за снимката с телефон:(

Сьомга с песто и млечен сос


Необходими продукти:

4 филета сьомга

сокът и кората на 1 лимон
сол на вкус

За пестото:

1/2 връзка босилек
3-4 с.л. зехтин ексра върджин
100 гр. ситно нарязани орехи
1 с.л. пармезан
1-2 с.л. вода

За млечния сос:

2 с.л. кисело мляко
1 с.л. дижонска горчица
1 ч.л. каперси
сол на вкус

За гарнитура:

500 гр. задушени пресни картофи

Сьомгата се овкусява със сол и се маринова в изстискания сок от 1 лимон и настърганата лимонова кора. Прибавете пестото, направено от пасираните в блендер продукти и оставете в хладилника за 20 мин.

През това време задушете картофите с 3-4 с.л. зехтин, сол на вкус и 3-4 с.л. вода, в тиган на среден огън, задължително под капак.

В тефлонов тиган без мазнина запечете филетата сьомга от двете страни по 2-3 минути. Налейте остатъка от марината, затворете тигана с капак и задушете рибата за 5 минути на слаб огън.

Поднасете с млечен сос, приготвен от киселото мляко, горчицата, каперсите и сол на вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар