понеделник, 19 май 2014 г.

Бърза кухня: Спанак с ориз и маслини

Вдъхновена от рецептата на Ани, интерпретирана този път от мен с наличните продукти (вече нямам сушени домати, трябва да се поправя!), се получи вкусно и бързо ястие за натоварените делничните вечери.

Необходими продукти:

500 гр. пресен спанак
1 глава червен лук
1 стрък пресен лук
2 скилидки чесън
1 ч.л. сух джоджен (или 1-2 стрък пресен джоджен)
1/2 ч.л. смлян кимион
сол и черен пипер на вкус
кората на 1/2 лимон
1- 2 с.л. лимонов сок
1 ч.ч. ориз
2 1/2 ч.ч. гореща вода (бульон)
5-6 черни маслини, нарязани на ситно
зехтин за задушаване
настърган пармезан за поръсване




Нарежете червения лук и чесъна и задушете в  тенджера в малко зехтин. Измийте добре спанака (може да го накиснете предварително в подсолена вода з 1-2 часа) и го подсушете. Нарежете го и го прибавете го в тенджерата при останалите зеленчуци. Задушете за няколко минути, прибавете ситно нарязания пресен лук и подправките и задушете за няколко минути. Накрая добавете измития ориз и гореща вода (или домашен бульон) в съотношение 1 ч. ориз : 2 1/2 ч. вода (бульон), прибавете настърганата лимонова кора, лимоновия сок и нарязаните маслини. Разбъркайте и намалете котлона на степен 1, затворете с капак и задушавайте на слаб огън, докато ориза набъбне и по повърхността се появят мехурчета. Изключете котлона, покрийте ориза с памучна кърпа, затворете добре капака и оставете за 10-15 минути, докато ориза абсорбира напълно течността и почине.
При поднасяне поръсете със ситно нарязан пармезан.
Сервирайте със страшно вкусната салата на Пепчо или соев сос, както го обичат младежите в къщи.

Добър апетит!

3 коментара:

  1. Малко ти е диетична порцийката и не знам успяваш ли да нахраниш един подрастващ с нея ( аз никак не се справям с изхранването им;)) , но затова пък на мен много ми харесва. Лека и бърза като за вторник вечер, когато отново ще се чеша по тила пред фурната;)
    Хубава седмица, Краси!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно ястие, Краси! Прекрасна нова седмица и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване