неделя, 8 декември 2013 г.

Коледни венци и една рецепта...

Всяка година купувам нова коледна украса. Тази година реших повечето неща да направя сама.
Няколко пъти съм била по това време на годината в северноевропейски страни и ми е правило впечатление, че на всяка врата и прозорец има закачени коледни венци  и украси, които създават много празнично настроение, дори и в местенца, далеч от огромните и разкошно украсени витрини на магазини и офиси или уличната украса. Вярно е, че коледния венец е католически ритуал в дните преди Коледа, наречени "Адвент", но пък създава такова празнично настроение.... Тази година избрах да направя по-нестардантен коледен венец, но внасящ невероятен уют у дома.

Нуждаете се от прежда, игли за плетене (моите са № 7). Изплитате правоъгълник с ширина 16 см (при моята прежда това са 20 бода) и дължина 1,00 м. Необходими са още няколко клонки от леска и канап, с помощта на който увивате клонките на венец. За да изравня дебелината на венеца, допълнително го увивам в домакинско фолио за свежо съхранение, така че там, където е по-тънък венеца- напластявам повече фолио. целта е да се получи равномерно дебел венец. След това увиваме около обръча изплетения правоъгълник и стърчащите крайчета внимателно пришиваме. Украсявате по ваш избор. Прикрепила съм шишарките и плодчетата шипки с топъл силикон.


 В тон с венеца и една рецепта.

В менюто ми отдавна не присъстват колбаси, особено кренвирши. Но тази рецепта е много вкусна- бутер тесто, нещо за намазване и кренвирши- идеален хот-дог .


Необходими продукти:

1/2 пакет бутер тесто
18 бр. малки вурсчета- аз използвах "Мини кренвирши" на Тандем (20 бр. опаковка)

За намазване преди завиване на хот-догчето:

дижонска горчица
маслинова паста

Може да добавите лютеница, песто или друго, което ви харесва.

За намазване преди печене:

1 разбит жълтък
белен сусам

Няма нищо сложно.  Както се сещате- нарязваме бутертестото на ленти с ширина по-малка от тази на кренвирша (при мен- 3,50 см).Междувременно сме загряли фурната на 200 градуса. Поставяме с върха на лъжичка/виличка желаната плънка, поставяме кренвирша и завиваме на руло. Намазваме крайчетата на мини рулото с малко вода и притискаме да се запечати добре.В случая съм редувала един мини-хот дог с маслинова паста, следващия- с дижонска горчица.
Постиламе тава с хартия за печене. Отделно изрязваме кръг с диаметър 20 -22 см с помощта на чиния от хартия за печене. Поставяме кръга върху тавата и върху него редим мини кренвиршчетата във формата на венец. Целта е да се получи равномерно подреждане на кренвиршите, каято между тях се оставя малко разстояние, така че при печене да се допрат плътно, без да се притискат много едно към друго. При кръг с диаметър 20 см, събрах общо 18 вурсчета. Намазваме венеца с разбития жълтък и поръсваме с белен сусам. Печем около 18-20 мин. Не трябва да се пекат дълго, защото има опасност кренвиршите да се разпаднат.

Да ви е вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар