сряда, 7 май 2014 г.

Докога така.....

Не мислех в този блог да пиша неприятни неща, но не мога да се въздържа. От години не купувам вестници, почти не гледам и телевизия. Не съм в час с риали форматите и звездите, бълвани от тях. Но преди дни съвсем случайно обядвайки в кварталното ресторанче се загледах в "Шоуто на Слави" (от години съм обявила бойкот на това предаване), в което Слави се оплакваше, че търсейки партньорка на г-н Андреев, са се появили служители от Инспекцията на труда и Агенция за закрила на детето за да проверят, дали не ги експлоатира и при какви условия работят. Тогава се замислих в каква смахната държава живеем. В Холивуд дали проверяват киностудията дали не експлоатират децата-звези, голяма част от тях милионери още на крехка възраст.

Говорим за отчайващо голям процент на безработицата при младежите до 29- годишна възраст. Но не говорим, че голяма част от тях нямат никакви трудови навици. Получавала съм автобиографии на младежи, които за 2-3 години са сменили повече фирми, в които са  работили, отколкото аз през моя 20+ трудов стаж. Обясненията са различни. Започват от "Шефът ми е такъв тъпънар", " Как па ще ми казват с какви дрехи да ходя (явно във фирмата има установен дрескод)", до   "Аз за тия пари от къщи няма да изляза....". И няма как тези младежи да имат трудови навици. Излизайки от училище, някои от тях влизат в университети, други искат да си починат (не знайно от какво). Предпочитат да киснат в кафетата, да ходят на море (като че ли през останалия им живот няма да имат възможност да отидат). Така след година- две инерцията да правиш "нищо" ги превзема. И тази част от младежите не е никак малка. Нямат нужната квалификация, отказват да продължават да учат, искат голяма заплата, (по възможност- четири цифрена), за да ходят на работа, разчитат на мама и тате за издръжката.

За това голяма вина имат държавата, както и семейството.

За да назнача моите деца (и двете под 18 години) да работят в семейната фирма, трябва да искам разрешение от Инспекцията на труда за това, при което ще ме скъсат от проверки, дали не експлоатирам собствените си деца. А как да им покажа как се изкарват парите, които  искат за нови телефони, таблети и разни други екстри? Синът ми е почти 17- годишен и е нает чрез училищего си да работи по един проект. Интересно дали Инспекцията на труда ще се появи в къщи или в училище да проверява, дали неговите работодатели не го експлоатират? Сега си давам сметка, че от както работи ( срещу заплащане) е станал много дисциплиниран, организиран, внимателно планира времето си, на всичкото от горе си повиши и успеха в училище! Явно стимулът и мотивацията да прави нещо смислено си казва думата:)  По- добре ли е децата ни да киснат в кафетата  и дискотеките (а през ваканцията са пълни с нищо неправещи младежи), вместо от малки да им създадем трудови навици и самочувствие, че могат сами да се справят с живота си.

Много от младите момичета, не намирайки работа или работата им е зле платена, се решават да  излязат в майчинство. Така разчитат на социалната система. Агенцията по заетостта излезе с гръмки изказвания, как чрез европрограмите ще пребори младежката безработица. Към момента активни програми за наемане на безработни младежи до 29- годишна възраст няма. Няма и разчет от държавните институции за причините , водещи до тази безработица. За калпавата и закостеняла образователна система никога няма достатъчно пари да се реформира. Отделно колко безмислени реформи бяха направени  е друга тема.....

Сегашната система в България е такава, че работещите издържат неработещите и пенсионерите. С такова законодателство и безхаберие от страна на държавата относно младежката безработица и причините, довели до нея, се чудя, на старини моята пенсия кой ще я изкарва с тези поколения от нетрудещи се младежи и малцинства, живеещи предимно от помощи.

Вина за това имаме и ние-родителите. Много родители насърчават безработните си деца "За тия пари не си струва да излезеш от къщи". Скоро попаднах на статия за 16- годишно момиче, което на 20 години вече е милионер (това е в Америка, разбира се). Родителите й казали, че ако иска кола, трябва да започне да работи нещо и да изкарва сама парите си. На 16- години прави он-лайн магазин, в който продавала бижута, направени лично от нея. В момента за нея работят над 1000 дизайнера на бижута, които се произвеждат в няколко фаблики в Азия и са истински хит сред младежите в цял свят. Това е един семпъл пример, идващ от една друга страна с един друг пазар на стоки и услуги, но показва начина, по който много семейства от "западните" страни възпитават децата си.

Толкова богата държава ли сме, за да си позволяваме цели поколения от неработещи граждани, разчитащи на парите на кака/мама/леля от чужбина или на помощи. Много от тях се включват в различни нелегални схеми за изкарване на "лесни" и "бързи" пари, много често завършващи с досиета в полицията или арест. От година политиците се карат, плюват, обвиняват, чакат бъдещи инвеститори, нищо не правят за подобряване на положението на неработещите българи, галейки с перце малцинствата, които срещу жълти стотинки им осигуряват необходимите гласове. През това време неработещите българи се увеличават. Младежите все по-трудно си намират работа. Бизнесът все по-трудно си намира необходимия квалифициран, лоялен, мотивиран млад персонал. Инспекцията по труда и разните други агенции за контрол все по-често проверяват и наказват малкото добре работещи и печелещи фирми, осигураващи работни места.

Докога така.....

4 коментара:

  1. Краси, много добре си го написала.
    И поставяш много въпроси, които искат и сериозни отговори.
    За мен нивото на образованието падна много, а и ликвидирахме
    средното професионално такова.
    От там и трудно можеш да намериш добре образован среден кадър, защото в тази държава
    не може да има само висшисти.
    А това с поощряването за работа на децата и създаването на работни навици
    зависи от семейството.
    По света, особено в Щатите, задължително имат часове обществено полезен труд и никой
    не хленчи.
    Много дълго можем да си говорим на тази тема, но нищо няма да променим.
    За това иска много сериозни дебати на по-високо ниво :)
    Поздрави и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Темата е много болна и за мен и напълно споделям всичко, което си казала! Аз бих озаглавила статията, ...как се възпитава мързела..., за моите 35 години, почти 20 от тях са минали в работа и зная оттогава, че ако искам нещо то трябва да си го изкарам сама. Убива ме мързела в хората и търсенето на лесното и особено сентенцията колко бил работлив българина, нищо подобно, ако е бил вече не е! Младите хора в момента се възпитават единствено и много добре в мързела и то в семейството, държавата за нищо не ни е виновна, ако не си научен вкъщи на ред и работа ти няма да си такъв и в живота, та темата е много дълга и аз мога да напиша много, но ти си го казала много добре, надявам се много да се променят нещата и то истински!

    ОтговорИзтриване
  3. Писах писах и затрих коментара :( както и да е. Аз лично работя от 17 годишна, брат ми също. Така сме възпитани. Скоро търсехме нов служител. Идея си нямаш колко хора дори отказаха да си подадат документи - много била работата, малка заплатата. Кое му е малкото - 25 дни платен годишен отпуск, 14 заплати /плащани винаги на време/, бонуси, прилично работно място, допълнително здравно осигуряване. Едва назначихме човек :(

    ОтговорИзтриване
  4. Проблемът наистина е сериозен, но никой от политиците и властимащите не му обръща внимание, защото може би дълго неработещите и необразованите са следващият добре платен електорат наред с ромското малцинство. А дълго неработещите младежи наистина са изгубено поколение:(

    ОтговорИзтриване