понеделник, 19 май 2014 г.

Бърза кухня: Спанак с ориз и маслини

Вдъхновена от рецептата на Ани, интерпретирана този път от мен с наличните продукти (вече нямам сушени домати, трябва да се поправя!), се получи вкусно и бързо ястие за натоварените делничните вечери.

Необходими продукти:

500 гр. пресен спанак
1 глава червен лук
1 стрък пресен лук
2 скилидки чесън
1 ч.л. сух джоджен (или 1-2 стрък пресен джоджен)
1/2 ч.л. смлян кимион
сол и черен пипер на вкус
кората на 1/2 лимон
1- 2 с.л. лимонов сок
1 ч.ч. ориз
2 1/2 ч.ч. гореща вода (бульон)
5-6 черни маслини, нарязани на ситно
зехтин за задушаване
настърган пармезан за поръсване




Нарежете червения лук и чесъна и задушете в  тенджера в малко зехтин. Измийте добре спанака (може да го накиснете предварително в подсолена вода з 1-2 часа) и го подсушете. Нарежете го и го прибавете го в тенджерата при останалите зеленчуци. Задушете за няколко минути, прибавете ситно нарязания пресен лук и подправките и задушете за няколко минути. Накрая добавете измития ориз и гореща вода (или домашен бульон) в съотношение 1 ч. ориз : 2 1/2 ч. вода (бульон), прибавете настърганата лимонова кора, лимоновия сок и нарязаните маслини. Разбъркайте и намалете котлона на степен 1, затворете с капак и задушавайте на слаб огън, докато ориза набъбне и по повърхността се появят мехурчета. Изключете котлона, покрийте ориза с памучна кърпа, затворете добре капака и оставете за 10-15 минути, докато ориза абсорбира напълно течността и почине.
При поднасяне поръсете със ситно нарязан пармезан.
Сервирайте със страшно вкусната салата на Пепчо или соев сос, както го обичат младежите в къщи.

Добър апетит!

неделя, 18 май 2014 г.

Неделна закуска: Макарони със сирене

Спомням си тази закуска от моето детство, която баба ми приготвяше сутрин преди училище. Макарони, сирене, масълце и захар на вкус. Просто, вкусно и бързо. Моите деца също обожават тази закуска и дори си я приготвят сами:)


Необходими продукти:

Паста- дребни макарони, охлюфчета, фусили или др. дребна паста
сирене- предпочитам българско краве сирене
захар на вкус
масло за овкусяване



Сварявате пастата според указанията на опаковката в подсолена вода. изцеждате добре, като запазвате малко част от водата- около 3-4 с.л. Още докато е топла пастата я сипвате в купа, прибавяте малко масло и захар на вкус и разбърквате добре, докато от топлината маслото и захарта се разтопят.
Гарнирате с натрошеното сирене.


Добър апетит!

петък, 16 май 2014 г.

Бърза кухня: Шишчета на грил

Месо купувам задължително и само от месарски магазини или е домашно отгледано на село (добре, че има кой да ме снабдява с продукти от село:). Задължително го разпределям на порции и го слагам във фризера. Предварително знам какво ще сготвя през седмицата, затова преценявам как да нарежа порциите.

Тук може да импровизирате с продуктите, да прибавите пресни гъби, чери домати или патладжан на кубчета.



И така, наличните продукти в хладилника:

400 гр. свинско месо, нарязано на кубчета ( в случая месото е шарено със сланина, затова не слагам никаква мазнина)
1 тиквичка
1 малка глава лук
1 зелена чушка
1/2 ч.л. смлян кимион
сол и черен пипер на вкус


Овкусете месото със сол, черен пипер и кимион. Оставете го в хладилника за 10 минути. През това нарежете на кубчета тиквичката, лука и чушката. Наредете на шишче продуктите, като започнете с парче месо, тиквичка, месо, парче лук, месо, парче чушка и накрая завършвате с месо.
 Печете върху предварително загрят на силен огън грил тиган. Намалите котлона до умерена степен и обръщайте внимателно шишчетата от всички страни.


Задължително сервирайте с огромна купа свежа салата според сезона.

Добър апетит!

сряда, 14 май 2014 г.

Бърза кухня: Червен боб с бекон

Това е рецепта от рода "Каквото има в хладилника", така че може спокойно да експериментирате. Получава се нещо между салата и основно ястие.





Необходими продукти:

1 консерва червен боб Bonduelle (800 gr)

1 печена червена чушка
2 стръка пресен лук
1 глава червен лук
6-7 чери домати
200 гр. бекон, нарязан на тънко
2 скилидки чесън
1 тиквичка
сокът от 1/2 лимон
2 стръка пресен джоджен
зехтин екстра върджин за овкусяване
сол на вкус
черен пипер

И така:


В тефлонов тиган без мазнина запечете бекона, докато стане хрупкав.

Обелете тиквичката, нарежете я на тънко и я гриловайте при бекона.

Изцедете добре боба от консервата и  го изплакнете под течаща вода закратко.
Сипете го в купа. Прибавете нарязаната на тънки ленти печена червена чушка, нарязания на полумесеци червен лук, нарязания на ситно пресен лук и смачкания чесън. Нарежете чери доматите на половинки и ги прибавете при боба. Овкусете със сол на вкус, сокът от 1/2 лимон и 3-4 с.л. зехтин екстра върджин. Гарнирайте с грилованите тиквички и препечения бекон.
За разкош може да прибавите и няколко черни маслини.


вторник, 13 май 2014 г.

Бърза кухня: Ягодово-бананов крем

Непрекъснато съм обвинявана в къщи, че спрях да правя десерти. Правя го заради мен по здравословни причини, за да не се изкушавам. Голяма съм егоистка:)

И така един бърз страхотен десерт за гладни тинейджъри:



Необходими продукти:

1 кутия крем-сирене Филаделфия
1 кутия дуче ди лече (375 мл)
2 добре узрели банана
5-6 бр. ягоди за украса

какао
кокосови стърготин

1. Разбийте крема сиренето с вареното кондезирано мляко (дуче ди лече)

2. Пасирайте добре бананите. Прибавете ги при крема и разбъркайте добре

3. Нарежетке ягодите на тънки филийкие и внимателно облепете с тях купичка или друга форма за сервиране.

4. Внимателно с помощта на лъжица добавете крема, така че да не попадне върху ягодите.

5. Украсете с какао и кокосови стърготини и охладете добре в хладилника.



понеделник, 12 май 2014 г.

Бърза кухня: Сьомга със млечен сос

Като всяка работеща жена не винаги имам време да приготвя сносна вечеря. Затова залагам на рецепти, които се приготвят лесно, като за част от тях имам предварително направени заготовки. И така, ще споделя част от любимите бързи рецепти, които изгладнелите тинейджъри в къщи обожават и засега не са им омръзнали.  Задължително са съпроводени с огромна купа свежа салата според сезона.

И така, рецепта № 1 (може би като най-прясно приготвена). В къщи обожаваме песто и го използвам много често по различни поводи.
За съжаление фотоапаратът не беше под ръка, затова се извинявам за снимката с телефон:(

Сьомга с песто и млечен сос


Необходими продукти:

4 филета сьомга

сокът и кората на 1 лимон
сол на вкус

За пестото:

1/2 връзка босилек
3-4 с.л. зехтин ексра върджин
100 гр. ситно нарязани орехи
1 с.л. пармезан
1-2 с.л. вода

За млечния сос:

2 с.л. кисело мляко
1 с.л. дижонска горчица
1 ч.л. каперси
сол на вкус

За гарнитура:

500 гр. задушени пресни картофи

Сьомгата се овкусява със сол и се маринова в изстискания сок от 1 лимон и настърганата лимонова кора. Прибавете пестото, направено от пасираните в блендер продукти и оставете в хладилника за 20 мин.

През това време задушете картофите с 3-4 с.л. зехтин, сол на вкус и 3-4 с.л. вода, в тиган на среден огън, задължително под капак.

В тефлонов тиган без мазнина запечете филетата сьомга от двете страни по 2-3 минути. Налейте остатъка от марината, затворете тигана с капак и задушете рибата за 5 минути на слаб огън.

Поднасете с млечен сос, приготвен от киселото мляко, горчицата, каперсите и сол на вкус.

неделя, 11 май 2014 г.

14.

При нас броенето е на обратно. След като баткото имаше рожден ден преди броени дни, ето и че сестра му стана на 14. Страхотна възраст- хем дете, хем жена. Един ден сме мълчаливи и намусени и единствената реплика е "Остааааави меееее!", на другия ден съм принудена да изтърпя три часов монолог на различни теми. Сменя настроенията като времето през март, но това го отдавам на възрастта.

Не разбрах, кога порасна. Още си спомням като дете, което искаше единствено да се забавлява.

Спомням си закачливия поглед като бебе, с който искаше да ми каже "Хайде да си играем".

Спомням си първите стъпки, просто не разбрах кога проходи.

Спомням си нетърпението да ходи на училище. Купихме раницата месеци преди първия учебен ден и до 15 септември я носехме всеки ден на гърба където и да отидем. Празна, разбира се, но нетърпението да ходи на училище беше огромно.



Спомням си вълнението и притеснението при първото изпълнение на пиано на голям сцена в Музикалната академия. Справи се отлично, въпреки че умираше от страх да не обърка пиесата.

Спомням си и първият й турнир по тенис- не се справи много добре, но беше доста нахъсана да спечели.

Изборът между музиката и спорта се оказа тежък. Все пак спортът надделя. Засега.

Бях й обещала торта. Продуктите така или иначе стояха в хладилника. Наложи се да правя в петък късно през нощта след три часовата постановка "Аида" в Софийската опера. Затова си спестих блатовете и я направих с готови.

Необходимите продукти:

3 бр. готови блатове
1 кутия маскарпоне (500 гр.)
1 кутия дуче ди лече (Сгушчонка от руския магазин)
 2 добре узрели банана, пасирани

За украсата:
2 пакета Milka Lila Stix
600 гр. пресни ягоди

 
Разбийте добре маскарпонето с дуче ди лече. Намажете първия блат с получения крем, отгоре добавете половината от пасираните банани и поставете втория блат. Процедурата се повтаря. Поставя се третия блат и го намазваме добре от всички страни с крема. Украсяваме с шоколадовите пръчки. Отгоре украсяваме с ягодите. Ако имате време, може да нарежете ягодите на тънки филийки и да украсите тортата по- добре. Но в 2,00 часа през нощта резултатът е това.

Получи се много лека и вкусна торта.



четвъртък, 8 май 2014 г.

17

17. За някои това е една чудесна възраст, а за други- опасна.

На 17 вече си преживял първата любов и първата раздяла.

На 17 вече си възмъжал, но си все още дете.

На 17 имаш мнение за всичко и за всеки и знаеш как да го отстояваш.

На 17 забелязваш и най-дребните неща и ги складираш в мозъка си, за да можеш един ден да се възползваш от тях.

На 17 вече си наясно с бъдещето си, но все още се колебаеш.

На 17 имаш първата си официална работа, която ти харесва. Късметлия си. Други цял живот работят нещо само за препитание, без да им харесва.

На 17 вече си преживял много, но и още много пъти по много ти остава да преживееш.

На 17 си, а аз още си спомням до най-малката подробност раждането ти, първите крачки, първата думичка, опитите ти да командваш всички и всичко, първият нареден пъзел, когато беше още на 2, първото лего, когато беше вече на 3. Цялата колекция от лего и пъзели се пази още и на 17 все още се разтоварваш с тях.

На 17 си, а аз си спомням  още книжката "Горската гара", която ти четях по 5 пъти на ден и все още  знам началните куплети наизуст. Чакаше с нетърпение да се научиш да четеш, за да не ти мънкаме, четейки поредната книжка.

На 17 си и си ми опора в най-тежките моменти. Мога да разчитам на теб за всичко и по всяко време.

На 17 си и в момента представяш първата си официална презентация в училище. Успех!

Благодаря ти, Саши, за прекрасните 17 години, прекарани с теб!

Честит рожден ден, миличък!
Много те обичам!

 Тук трябваше да има рецепта и снимка на торта.  Но поради вчерашната официална вечеря с твоите работодатели, продуктите за тортата останаха в хладилника:(



сряда, 7 май 2014 г.

Докога така.....

Не мислех в този блог да пиша неприятни неща, но не мога да се въздържа. От години не купувам вестници, почти не гледам и телевизия. Не съм в час с риали форматите и звездите, бълвани от тях. Но преди дни съвсем случайно обядвайки в кварталното ресторанче се загледах в "Шоуто на Слави" (от години съм обявила бойкот на това предаване), в което Слави се оплакваше, че търсейки партньорка на г-н Андреев, са се появили служители от Инспекцията на труда и Агенция за закрила на детето за да проверят, дали не ги експлоатира и при какви условия работят. Тогава се замислих в каква смахната държава живеем. В Холивуд дали проверяват киностудията дали не експлоатират децата-звези, голяма част от тях милионери още на крехка възраст.

Говорим за отчайващо голям процент на безработицата при младежите до 29- годишна възраст. Но не говорим, че голяма част от тях нямат никакви трудови навици. Получавала съм автобиографии на младежи, които за 2-3 години са сменили повече фирми, в които са  работили, отколкото аз през моя 20+ трудов стаж. Обясненията са различни. Започват от "Шефът ми е такъв тъпънар", " Как па ще ми казват с какви дрехи да ходя (явно във фирмата има установен дрескод)", до   "Аз за тия пари от къщи няма да изляза....". И няма как тези младежи да имат трудови навици. Излизайки от училище, някои от тях влизат в университети, други искат да си починат (не знайно от какво). Предпочитат да киснат в кафетата, да ходят на море (като че ли през останалия им живот няма да имат възможност да отидат). Така след година- две инерцията да правиш "нищо" ги превзема. И тази част от младежите не е никак малка. Нямат нужната квалификация, отказват да продължават да учат, искат голяма заплата, (по възможност- четири цифрена), за да ходят на работа, разчитат на мама и тате за издръжката.

За това голяма вина имат държавата, както и семейството.

За да назнача моите деца (и двете под 18 години) да работят в семейната фирма, трябва да искам разрешение от Инспекцията на труда за това, при което ще ме скъсат от проверки, дали не експлоатирам собствените си деца. А как да им покажа как се изкарват парите, които  искат за нови телефони, таблети и разни други екстри? Синът ми е почти 17- годишен и е нает чрез училищего си да работи по един проект. Интересно дали Инспекцията на труда ще се появи в къщи или в училище да проверява, дали неговите работодатели не го експлоатират? Сега си давам сметка, че от както работи ( срещу заплащане) е станал много дисциплиниран, организиран, внимателно планира времето си, на всичкото от горе си повиши и успеха в училище! Явно стимулът и мотивацията да прави нещо смислено си казва думата:)  По- добре ли е децата ни да киснат в кафетата  и дискотеките (а през ваканцията са пълни с нищо неправещи младежи), вместо от малки да им създадем трудови навици и самочувствие, че могат сами да се справят с живота си.

Много от младите момичета, не намирайки работа или работата им е зле платена, се решават да  излязат в майчинство. Така разчитат на социалната система. Агенцията по заетостта излезе с гръмки изказвания, как чрез европрограмите ще пребори младежката безработица. Към момента активни програми за наемане на безработни младежи до 29- годишна възраст няма. Няма и разчет от държавните институции за причините , водещи до тази безработица. За калпавата и закостеняла образователна система никога няма достатъчно пари да се реформира. Отделно колко безмислени реформи бяха направени  е друга тема.....

Сегашната система в България е такава, че работещите издържат неработещите и пенсионерите. С такова законодателство и безхаберие от страна на държавата относно младежката безработица и причините, довели до нея, се чудя, на старини моята пенсия кой ще я изкарва с тези поколения от нетрудещи се младежи и малцинства, живеещи предимно от помощи.

Вина за това имаме и ние-родителите. Много родители насърчават безработните си деца "За тия пари не си струва да излезеш от къщи". Скоро попаднах на статия за 16- годишно момиче, което на 20 години вече е милионер (това е в Америка, разбира се). Родителите й казали, че ако иска кола, трябва да започне да работи нещо и да изкарва сама парите си. На 16- години прави он-лайн магазин, в който продавала бижута, направени лично от нея. В момента за нея работят над 1000 дизайнера на бижута, които се произвеждат в няколко фаблики в Азия и са истински хит сред младежите в цял свят. Това е един семпъл пример, идващ от една друга страна с един друг пазар на стоки и услуги, но показва начина, по който много семейства от "западните" страни възпитават децата си.

Толкова богата държава ли сме, за да си позволяваме цели поколения от неработещи граждани, разчитащи на парите на кака/мама/леля от чужбина или на помощи. Много от тях се включват в различни нелегални схеми за изкарване на "лесни" и "бързи" пари, много често завършващи с досиета в полицията или арест. От година политиците се карат, плюват, обвиняват, чакат бъдещи инвеститори, нищо не правят за подобряване на положението на неработещите българи, галейки с перце малцинствата, които срещу жълти стотинки им осигуряват необходимите гласове. През това време неработещите българи се увеличават. Младежите все по-трудно си намират работа. Бизнесът все по-трудно си намира необходимия квалифициран, лоялен, мотивиран млад персонал. Инспекцията по труда и разните други агенции за контрол все по-често проверяват и наказват малкото добре работещи и печелещи фирми, осигураващи работни места.

Докога така.....

понеделник, 5 май 2014 г.

Банички с горгонзола

Вярно, че утре е Гергьовден, но това е една идея за закуска преди празника или след това:)






Необходими продукти:

4 кори за баница
150 гр. сирене горгонзола
1 яйце
разтопено масло за намазване
настъргана лимонова кора
2-3 стръка магданоз

Разрежете всяка кора на половина. Намазнете форми за мърфини или крем карамел с разтопено масло. Поставете вътре двете половинки на всяка кора така, че краищата им да стърчат и да се разминават. В блендер накъсайте сиренето на парчета, добавете яйцето, настъргана кора на 1/2 лимон и 1-2 стръка магданоз и го разбийте на по-едра паста. Намажете корите баница с малко масло, сипете от сместта до 2/3 от обема на формата, завийте отгоре корите и намажете пак с масло да се залепят. Печете на 220 градуса 15 минути или докато станат приятно златисти.